Hur mår du på jobbet?

Arbetsmiljöveckan är igång och vi besöker arbetsplatser för att se över arbetet med arbetsmiljön. Temat för årets vecka är psykosocial arbetsmiljö. Det är enkelt att se om en byggställning är säker, men hur beräknar vi vad som är rätt mängd arbete för att inte stressa sönder? Och hur säkerställer vi att arbetsgivaren bevakar att personalen är schyssta mot varandra?

Publicerad:

Inför arbetsmiljöveckan frågade Byggnads 3 800 medlemmar om hur de upplever sin psykosociala arbetsmiljö. Resultaten visar att de företag som följer Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”  också har en hälsosammare arbetsmiljö. Ändå är det bara cirka 10 procent som uppfyller alla krav.

I samband med arbetsmiljöveckan har Byggnads tagit fram en checklista. Checklistan kan ses som ett verktyg för att undersöka ditt företags arbete med den psykosociala arbetsmiljön på din arbetsplats. Den kan också fungerar som ett protokoll för både dig och arbetsgivare.

Vad kan du som förtroendevald göra?
Som facklig företrädare för Byggnads är det viktigt att du finns där för dina
arbetskamrater. Är du skyddsombud så är du med när arbetsgivaren gör riskbedömningar. Som MB-ledamot är det viktigt att du ställer krav på att din arbetsgivare har rutiner för att göra riskbedömningar, och att du förklarar för arbetsgivaren hur skyldigheterna ser ut. Det är arbetsgivaren som tillsammans med facket tar fram riktlinjer och policys för hur beredskapen och eventuell rehabilitering ska hanteras.

Här kan du läsa mer om arbetsmiljöveckan och checklistan.

Här kan du läsa hela rapporten om hur våra medlemmar upplever den psykosociala arbetsmiljön

 

 

 

 

Uppdaterad: