Tjänsteperson på Byggnads

Entreprenörskedjan kan bli lång, men den får inte vara hur lång som helst. Det försöker Byggnads förhindra. Sandra jobbar med att kontrollera underentreprenörer.

Fotograf: Eva Ekelöf

Utan kollektivavtal är den anställde skyddslös

En byggfirma som vill ta in en underentreprenör måste skicka in en anmälan om detta för godkännande till facket. Det kräver kollektivavtalet. Har firman skulder, eller om det finns andra konstigheter, blir entreprenören inte godkänd.

Publicerad:

För våra medlemmar är det bra att denna kontroll finns. Kollektivavtalet reglerar ju så mycket. Det säger Sandra, som jobbar just med dessa kontroller.

Hon tycker inte att det är några konstigheter. Byggfirman skickar in anmälan med underentreprenörens alla uppgifter och hon kontrollerar. Framför allt handlar det om ifall företaget är anslutet till Fora och om det finns skulder hos Fora eller skatteskulder. Fora är arbetsgivarens försäkringsbolag.

– Alla företag som har kollektivavtal med oss ska rapportera in de anställdas löner. Finns det inga rapporter, blir entreprenörsavtalet inte godkänt, säger hon.

Det kommer in flera hundra anmälningar om underentreprenörer i kvartalet och visst händer det att företag blir underkända. Då tar Sandra kontakt med företaget.

– Vi tar en sittning och gå igenom var det brustit. Både lönerapportering och skulder brukar åtgärdas ganska snabbt inför hot om ett förlorat jobb.

Om ett företag ändå tar in en underentreprenör som inte är godkänd, riskerar företaget böter.

– Det händer sällan och då försöker vi lösa det utan att behöva ta till böter. Jag har inte haft något sådant fall och jag har jobbat här i snart två år, berättar hon.

Sandra samarbetar också med Rättvist byggande, där Stockholmshem och andra bostadsbolag ingår, för att motverka ekonomisk brottslighet. Rättvist byggande gör kontroller, och vid misstanke om att allt inte står rätt till, anmäler organisationen detta till Fair Play Bygg för vidare utredning.

– Pengarna styr men det går inte att göra arbetet hur billigt som helst. Det finns en hel del fusk. Så den som är utan kollektivavtal är skyddslös. Då går det inte att påverka, säger Sandra.

Tipsa Fair Play Bygg

Fair Play Bygg

Hjälp oss att få sunda och trygga arbetsplatser – lämna in tips anonymt på misstänkt brottslig verksamhet via Fair Play Bygg.

Tipsa Fair Play Bygg

Uppdaterad: