Byggnads Stockholm-Gotland

Arbetarna är grundlurade

När det lettiska företaget Laval betalade de anställda 35 kr i timmen, stred facket för en avtalsenlig lön för arbetarna. Byggettan följde de spelregler som då gällde på arbetsmarknaden, ett regelverk som facket och arbetsgivarna tillsammans kommit överens om.
Publicerad:

 - Arbetare i Sverige är förda bakom ljuset när de nu ska straffas med mångmiljonbelopp i skadestånd. Det är våra medlemmar som får betala för att vi följde arbetsmarknadens spelregler. Det är helt orimligt, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande.

När svenska folket sa ja till att gå med i EU, fick de garantier att arbetsrätten skulle förbli orörd.

- Vi är grundlurade, garantierna var inte värda något. Nu tar domstolarna över, säger Johan Lindholm.

Det hela är som en teaterpjäs iscensatt av Svenskt Näringsliv för att försvaga facket. De finansierade bland annat Lavals strider mot facket, ett företag som inte ens var medlem i deras egen organisation. Och de har fått politikerna med sig. Politiker som hade kunnat stå upp för sina löntagare, men som istället valde att gå i Svenskt Näringslivs ledband. Många små företag kommer att gå i konkurs när näringslivet inte står upp för konkurrensneutralitet mellan företagen. Varför utformas inte en nationell lagstiftning som gör det möjligt att hävda svenska kollektivavtal utan att hamna i konflikt med EG-rätten?


- Politikerna struntar i sina egna väljare och låter Urban Bäckström styra och ställa.


Inför valet måste partierna visa var de står när det gäller arbetsrätten och den svenska modellen. För detta kommer att bli en valfråga, tro mig, säger Johan Lindholm.

 

Uppdaterad: