Byggnads Stockholm-Gotland

Håkan Nordström, golvläggare och medlem i Byggnads Stockholm-Gotland

Ett fritt och bra jobb

Mitt hantverk ligger där på kvällen när jag går hem. Det är en skön känsla, jag känner mig oftast mycket nöjd. Det säger golvläggaren Håkan Nordström, som gillar den snabba responsen han får i jobbet.

Publicerad:

Håkan Nordström har jobbat som golv/parkettläggare hos Olle Lind Golv sedan 1997. Han trivs med jobbet. Många golvläggare får problem med sina knän. Men inte Håkan. Däremot får han problem med ländryggen, han får ofta ont.

- Därför måste jag hålla igång på fritiden, det måste jag göra för att klara jobbet. Jag går på gymmet tre gånger i veckan, säger han.

Håkan gillar jobbet av flera anledningar. Han jobbar ofta själv, och som ensam golvläggare på de flesta byggen kan han lägga upp jobbet efter eget huvud. Han bestämmer takten och tempot själv, han mäter själv, har han en dålig dag är det han själv som drabbas, inte jobbarkompisarna.

- Det är ett fritt och bra jobb, konstaterar han.

Titt som tätt får Håkan problem med ländryggen. Men då går han till en kiropraktor som knackar tillbaka kotorna som hamnat snett.

- Företaget betalar när vi behöver går till kiropraktorn, det är värdefullt.

Håkan Nordström poängterar hur viktigt det är att tänka på hur man jobbar så att kroppen mår bra.

- När man var yngre struntade man i hur man jobbade, man struntade i att det tog emot, det viktigaste var att tjäna pengar. Men med åldern har man fått andra och bättre tankar, det gäller att vara försiktig och lyssna på sin kropp. Det handlar om att jobba smart och strunta i att det går långsammare, man måste helt enkelt tänka på sig själv mycket mer. Nu tar jag paus och stretchar ibland, säger Håkan och poängterar att det inte är många golvläggare som går i pension utan krämpor.

Men hur är det att oftast jobba ensam?

- Olle Lind Golv AB gör mycket jobb för JM. Det gör att jag lär känna målare och snickare hos andra underentreprenörer. Att jobba ensam fungerar bra för mig, det blir en vana, det är skönt att rå sig själv.

Håkan berättar att han gillar den snabba responsen han får i jobbet.

- Mitt hantverk ligger där på kvällen när jag går hem. Det är en skön känsla, jag känner mig oftast mycket nöjd.

Hur ser du på fackets roll?

- Facket har vind i seglen just nu. Känslan är stark och bra. Avtalsförhandlingarna med arbetsgivarna var ju tuffa men det gick vägen till slut och nu har vi fått ett avtal. Det är skönt. Dessutom blev det ett bra avtal. Det var viktigt att facket stod upp och inte vek ner sig. Facket ska ju alltid stå upp för medlemmarna men nu var det viktigare än någonsin!

Tycker du det blivit ett tuffare arbetsklimat?

- Ja, absolut! Byggbranschen har generellt blivit tuffare, bara jämfört med för några år sedan. Det blir mer toppstyrt och tempot har skruvats upp. Därför önskar jag att facket är lite tuffare ibland.

Mer om Håkan Nordström

Namn: Håkan Nordström
Ålder: 53 år
Familj: Sambo och 22-årig son
Bor:  Hyresrätt i Täby
Yrke: snickare i grunden, jobbar sedan 1997 som golvläggare/parkettläggare hos Olle Lind Golv AB
Fackligt uppdrag: Ingår i företagets MB-grupp
Fritidsintressen: Spelar golf, lagar gärna mat, naturen, går på gym, idrott

 

Bli medlem

Byggnads är fackförbundet för alla byggnadsarbetare. De flesta som jobbar på byggarbetsplatserna i Sverige är med. Att vara medlem i Byggnads är värdefullt på många sätt. Som medlem kan du få hjälp inom många olika områden. Just nu kostar det bara 100 kronor i månaden dina tre första månader. Passa på att bli en i laget du också!

Bli medlem i Byggnads!

Uppdaterad: