Byggnads Stockholm-Gotland

Elin Sohlin är ordförande i Unga Byggare, Byggnads Stockholm-Gotland.

Fotograf: Ragnhild Larsson

Unga byggare är inte bara framtiden - vi är här och nu

– Unga Byggare behövs för att unga personer inom byggbranschen ska kunna stötta varandra att påverka arbetsmiljön ute på arbetsplatserna. Vi nöjer oss inte med att ”vara framtiden” vi är här och nu, säger Elin Sohlin, Unga Byggares ordförande i Stockholm-Gotland.

Målet med Unga Byggare är att fler unga byggnadsarbetare engagerar sig fackligt och att de får större möjligheter att påverka internt inom Byggnads och på den enskilda arbetsplatsen.

– Det är en ständig utmaning att se till att unga förstår vikten av att vara medlem i facket. Utan medlemmar kan vi ju inte lösa några problem alls.

Elin menar att det fackliga arbetet i grunden handlar i om att säkerställa och utveckla det man kommit överens om i kollektivavtalen.


– Om inte vi organiserar oss och står upp för våra rättigheter riskerar vi lönedumpning och en kraftigt försämrad arbetsmiljö.

Elin Sohlin engagerade sig i Unga Byggare för att träffa andra som vill påverka sin arbetsmiljö, utbyta tankar och olika utmaningar i arbetslivet.


– Jag har varit både medbestämmandeledamot och skyddsombud på mina arbetsplatser. Det är ett enormt stöd att träffa andra som också har ett driv att påverka, men det är minst lika givande att bara umgås och ha roligt med jämnåriga byggare.

Att bedriva fackligt arbete mitt i en pandemi är förstås extra svårt, speciellt när ingen riktigt vet när den är över.


– Det går inte att vänta på att kunna ses fysiskt så vi tänker följa den nya trenden och rulla igång med digitala möten. Vi kommer att bjuda in flera intressanta och inspirerande gäster.

Calle Fridén, som är före detta byggnadsarbetare och redaktör för tankesmedjan Tiden, blir den första gästen och ska prata om lärlingar och branschens framtid. Om det går att ses fysiskt blir det också en tvådagars utbildning på kursgården Rönneberga på Lidingö till hösten.
Elin Sohlin tycker att alla unga i byggbranschen borde gå med i Unga Byggare.


– Ta chansen att lära känna andra unga i samma arbetslivs-
situation och lär dig mer om vilka rättigheter du har på jobbet så att vi kan påverka vår arbetsmiljö.

Välkommen till Unga Byggare

Unga Byggare är för alla Byggnads medlemmar under 30 år. Det krävs inga förkunskaper eller erfarenheter av fackligt arbete för att delta på träffarna.

När det inte är pandemi, ses de och har pizzakvällar, bowling, kör go-cart och diskuterar hur det är att vara ung på arbetsplatserna och vilka verktyg som finns för att kunna påverka.

Följ oss på Facebook för att få reda på vad som händer: Unga Byggare Stockholm–Gotland.

Uppdaterad: