Byggnads Stockholm-Gotland

Vibrerande maskin förstörde Janeks arbetsförmåga

Janek var byggnadsarbetare och trivdes med sitt yrke. Idag är han arbetsskadad och arbetslös. Det började för några år sedan. Då jobbade han varje dag med en padda. Det är en mycket tung vibrerande maskin som plattar till marken.

Publicerad:

Den här paddan måste han hålla i ett stadigt tag med båda händerna. Efter ett halvår började Janek få ont i sin högra arm. Då ringde han Byggnads Stockholm-Gotland.

– De sade att det finns paddor som man kan styra med en joystick utan att hålla i paddan med händerna. Jag bad arbetsgivaren hyra en sådan maskin. Men de sade nej, berättar Janek.

Kostnaden för arbetsgivaren hade varit helt marginell. Men Janek måste fortsätta jobba med paddan tills han fick ont i andra armen också. Då fick han enbart kratta grus. Men nu var skadan skedd. Även denna uppgift var för ensidig och för tung.

– Jag frågade firmans läkare om hjälp, men han sade bara att det onda i mina armbågar inte var en arbetsskada, säger Janek.

I november 2019 blev han arbetslös. Ett år innan hade han gått Byggnads medlemskurs om försäkringar som försäkringsansvariga Marcela Salazar höll i. Nu kontaktade han Marcela och bad om hjälp.

– Jag är tusen procent nöjd med Marcelas insats. Hon tänker på dig, hon vill hjälpa dig och hon lyckades hjälpa mig, säger Janek.

Idag är Janek 46 år. Försäkringskassan har beslutat att han ska få över tiotusen kronor i månaden i livränta ända fram till pension vid 65 år. Vägen till beslut var lång och krånglig.

Först måste han få arbetsskadan godkänd. Byggnads tipsade Janek om att ta kontakt med läkare på Centrum för arbets- och miljömedicin.

– Det var bra läkare. De tog inte firmans sida. De skrev som det var, att jag hade en arbetsskada.

Sedan kom det många frågor från Försäkringskassan och många, många papper som skulle fyllas i.

– Det gick inte att bara svara ja eller nej. Men Marcela hjälpte mig. Om jag sökt om livränta på egen hand, hade jag nog inte fått någonting alls, tror Janek.

Janek tjänade över Försäkringskassans inkomsttak. Det betyder att livräntan inte täcker hela hans förlorade inkomst. Nu har Janek gått vidare till Afa försäkring med stöd av Byggnads. Målet är att Janek får livränta även för den förlorade inkomst som Försäkringskassan inte kan täcka.

Du kan få stöd

Kontakta Byggnads för stöd om Försäkringskassan antyder
att du kan bli av med din sjukpenning. Mejla til: forsakringar@byggnads.se.

Uppdaterad: