Magnus Olofsson pratade försäkringar med byggnadsarbetare i Lysekil.

INFORMERADE. Magnus Olofsson pratade försäkringar med byggnadsarbetare i Lysekil.

Försäkringsinformation i Lysekil

Byggnads Västs försäkringsprojekt är inne i slutskedet. Ett av de sista arbetsplatsbesöken gjorde Magnus Olofsson på Preemraff i Lysekil.

– Det gäller att hitta pengar som kan vara gömda. Ibland är det lite snårigt, sa han.

Publicerad:

Magnus Olofsson är en av Byggnads Västs två försäkringsinformatörer. Tillsammans med Michael Rosblad har han åkt runt i regionen under hela hösten.

Vid varje tillfälle har de gjort upp med utvalda arbetsplatser med kollektivavtal om att komma på besöka och informera om Afa-försäkringar. Det har kommit allt från fem till femtio personer vid varje tillfälle.

Precis som förra året var det många som fick hjälp att få ut pengar som de inte visste om att de hade rätt till. Till exempel när det gäller extra pengar vid föräldraledighet.

Inte lätt

På Preemraff i Lysekil kom arbetare från företagen Midroc, Kaefer och Bilfinger för att lära sig mer om vilka försäkringar som finns. 

Och det är inte alltid så lätt. Om du råkar ut för sjukdom eller en olycka finns det olika försäkringar, de som är lagstadgade, de som finns i kollektivavtalet, medlemsförsäkringar och eventuellt privata försäkringar.

Det första en ska tänka på om olyckan är framme är att dokumentera skadan.

– Det är viktigt att en läkare tittar på det och kan skriva ett intyg. Du kan få pengar retroaktivt, sa Magnus Olofsson.

– Och glöm inte att anmäla arbetsplatsolyckor eller sjukdom.

Björn Evensen.

Tufft klara allt när du är sjuk

En av dem som var på plats för att lyssna var Björn Evensen. Han har själv varit sjukskriven i perioder. Han tycker att han då fick bra hjälp av Byggnads. Samtidigt krävde det mycket kraft att ta vara på sina rättigheter.

– Försäkringarna har fungerat bra, men de tar slut efter ett år. Första året hade jag cirka 17 000–18 000 kronor ut i månaden, sedan sjönk det till 13 000 och det måste hela tiden omprövas, sa Björn.

Han tycker att det borde vara lättare att få sjukpenningen förlängd.

– Det är en djungel och du ska sitta i telefonköer...Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

Björn Evensen har också synpunkter på hur det fungerar med Galaxen.

– Det här med att man måste vara arbetslös för att få hjälp på Galaxen är inte bra. Vad ska du göra om du har ett jobb och kanske måste byta till något annat. Det blir ett moment 22.

FÖRSÄKRINGAR

Om din arbetsgivare har ett kollektivavtal så har du en rad förmånliga avtalsförsäkringar. De ger dig ersättning om du blir sjuk, arbetslös, råkar ut för en arbetsskada eller går på föräldraledighet.

Där ingår även premiebefrielse vid föräldraledighet, graviditet eller sjukdom och även ersättning till efterlevande om du avlider.

Byggnads Väst vill också att medlemmarna gör aktiva val när det gäller avtalspension.

Anmäl alltid sjukdom eller arbetsplatsolycka. Tänk på att det går att få ut pengar retroaktivt. För arbetsskador finns en preskriptionstid på tio år.

För gamla långtidssjukskrivningar kan det ligga dolda pengar i försäkringen och där finns ingen preskriptionstid.

Många byggnadsarbetare tjänar bra och det handlar om mycket pengar som går att få ut i efterhand.

Många gånger fryser pengar inne på grund av att både medlemmen och arbetsgivaren saknar kunskap.

 

 

Uppdaterad: