Byggnads Väst

Krönika av Patrik Torneus: "Möt mig när, var och hur du vill"

Patrik Torneus jobbar i Byggnads Västs organiseringsprojekt.

Här kommer hans tankar en dryg månad efter starten.

Han efterlyser fler samtal och tänker inte låta något stoppa honom från att prata om fackliga frågor på arbetsplasterna. 

Publicerad:

Hej Kamrater!

Mitt namn är Patrik Torneus. Jag är en 27-årig träarbetare inom byggindustrins högkonjunktur. Jag är som du som just nu läser detta, en person som valde att jobba inom denna bransch för vad du och jag kände att vi kunde välja att arbeta med. Ett arbete för att skapa en värdig vardag och en framtid att leva för. Ett yrke som kan ge oss tillräckligt god ekonomi för att försörja sin familj eller unna sig en hobby.

Men en ny riktning togs i mitt yrkesliv och den var att få vara med i Byggnads Väst Organiseringsprojekt för att få åka ut och träffa dig. Prata med dig, förstå dig eller bara lyssna på dig. Verkligheten inom det yrkeslivet vi valt är väldigt olika, eller extremt lika, i situationer som uppstår eller i samtal som hålls i vår vardag.

Många typer av samtal

Jag har lagt märke till att det inte finns en röd tråd av samtal när jag åker runt på arbetsplatserna. För vi är alla av olika av tankar och idéer som vi har kring vår vardag, eller vårt yrkesliv.

En röd tråd jag dock delar med dig är ett samtal. Alla de samtal jag har med dig som rör yrkeslivet är av facklig karaktär, för det är precis vad facket är. En organisation byggd på samtal för att komma framåt, och alltid framåt.

Låt inte samtalet stanna mellan dig och mig. Ge organisationen fotfäste och tyngd. I den underbara organisation du och jag valt att vara del av är vi 100 000 starka individer att dela samtalet med. Tack vare dig känner jag mig inte utlämnad till att slåss för livet för mina åsikter, då jag har dig bakom mig som stöd.

Hjälp varandra uppnå er vision

Människor har en fantastisk egenskap som kallas vision. Denna vision ger oss möjlighet att forma drömmar om hur vi vill att våra liv ska se ut.

Men vår vision, precis som dom färdiga skisserna vi ser i vårt yrke, bygger på planerade delmål för att kunna nå vår slutgiltiga dröm för den framtid vi försöker skapa. Att nå dessa visioner vi drömmer om varje timma, varje minut, är inte så långt bort som man kan ibland tro.

Det som saknas i dag är än en gång vikten av att samtala med varandra. Vi stirrar oss blinda på vad vi själva kan åstadkomma, i stället för att öppna ögonen och titta på varandra för vägledning.Makten att styra detta vackra land ligger i våra händer, inte bara i facklig organisering, utan även att kunna, med hjälp av denna organisation, påverka politiken till vad som skall vara till vår fördel i yrkeslivet men även på vår fritid.

En ära att få vara med i projektet

Jag kan säga så här mycket; jag har fått den största äran då jag får vara del av organiseringsprojektet Byggnads Väst dragit igång, och det finns ingen i denna världen som kommer hindra mig från att besöka var och en av er som önskar ett besök från mig eller mina kollegor i projektet.

Värdet på vårt kollektivavtal har ingen siffra, för då hade våra förfäder köpt det direkt. Men nu har vi det, och skall aldrig ta det för givet, för det är bara så starkt som vi är tillsammans. Och våra samtal kan göra det starkare än dess föregångare.

Patrik Torneus.

Fotograf: Peter Gustafsson

Inget kan stoppa oss

Det finns människor som vill förhindra oss att utöva vår makt, eller skapa inflytande på arbetet, men de kommer aldrig kunna stoppa oss.

Möt mig när du vill, var du vill och hur du vill på din välförtjänta fritid. Kom på nästa medlemskrets så skriver vi tillsammans nästa motion för att påverka framtida beslut som rör vårat yrkesliv. Vårt yrkesliv, där vi arbetar tillsammans.

Berätta för mig vad din hjärna ger för känsla och forma orden med ditt hjärta, så blir vår handling tillsammans aldrig en lögn. Hoppet för framtiden lever i oss, mina vänner, och är det något vi kan så är det att bygga. Så nu bygger vi vår framtid tillsammans.

PATRIK TORNEUS

 

Uppdaterad: