Skyddsombuden har fått utbildning om vibrerande maskiner.

Skyddsombuden har fått utbildning om vibrerande maskiner.

Fotograf: Peter Gustafsson

Vibrationer kan skada dig för livet

På varje verktyg som vibrerar borde det sitta en varningstext. "Varning! Denna maskin kan ge dig allvarliga och kroniska skador. Din känsel och muskelkraft kan försämras dramatiskt. Du kan få värk dygnet runt."

Publicerad:

Nu gör det såklart inte det. Men kunskap om detta är viktigt och årets arbetsmiljövecka, vecka 43, har temat vibrerande verktyg och maskiner.

Vibrationsskador har passerat hörselskador och är i dag den vanligaste arbetsskadan. Och det finns stor risk att du aldrig blir bra.

Vecka 43 blir det bland annat extra skyddsronder på arbetsplatser i hela Byggnads Västs region. Och skyddsombuden är väl förberedda. Första och andra veckan i oktober har Byggnads Väst arrangerat utbildningar för våra skyddsombud.

Det är föreläsningar om vibrationsskador av Lars Gerhardsson, överläkare och professor, Helena Sandén, Maria Edlund och Maria Wallin, alla tre överläkare, samt yrkeshygienikern Per Jonsson. Experterna åkte på turné till Borås, Göteborg, Halmstad och Lidköping.

 

I Göteborg var 60 skyddsombud på plats. När de fick frågan hur många som arbetar med vibrerande maskiner flög nästan alla händer upp i luften. På frågan om att överskrida gränsvärden var det bara något färre händer. Ett bra bevis på hur utbredda problemen med vibrationsskador är.

Även om det forskas mycket på att ta fram nya tekniska lösningar som minskar vibrationerna i verktyg och maskiner går den utvecklingen långsamt. Marknaden efterfrågar dem inte särskilt mycket.

Fram tills dess att de finns på plats gäller alltså gammal hederlig information, utbildning och att tjata in det i huvudet på dem som arbetar med vibrerande maskiner. 

Vita fingrar är en varningssignal

Fotograf: Dennis Johansson

 

För problemet är som sagt stort. Bara i region Väst klassas 70–80 personer som arbetsskadade av vibrationer varje år. I hela landet är det cirka 500.

På arbets- och miljömedicinska kliniker i Skåne och Umeå har de märkt en fördubbling av antalet patienter de senaste åren. Många är unga och skadade för livet.

Arbetar du som läser detta med vibrerande maskiner? Tänk på att det är lätt att underskatta ett verktygs vibrationer och skadorna. De värsta, som en mutterdragare, kanske du bara kan använda 20 minuter per dag.

 

Se till att du får de pauser du har rätt till. Och att du får medicinska kontroller vid anställning och sedan minst vart tredje år. Ett stort problem är nämligen att företagen inte erbjuder de kontroller de är skyldiga att erbjuda.

Med läkarkontroller kan skador upptäckas i tid. Vita fingrar är en varningssignal.

Skaffa också en vibrationssticka och kolla hur mycket olika maskiner vibrerar och hur länge de kan användas åt gången och per dag.

Kontakta ditt skyddsombud om du känner att du jopbbar för mycket med vibrerande maskiner.

Anmäl alltid skadorna.

TIPS: VAD KAN DU GÖRA?

På byggnads.se/arbetsmiljoveckan 2017 har vi sammanställd information och hjälpmedel du kan använda dig av.

Låt maskinen göra jobbet.

Använd inte mer kraft än vad som behövs.

Håll aldrig i mutterhylsa, slagmejsel eller borr under arbete.

Följ instruktionerna som följer med maskinen.

Arbeta i en naturlig kroppsställning. Undvik kraftigt böjda handleder.

Kör inte maskinerna på tomgång i onödan.

Ta pauser.

Byt ut slitna slipskivor, borrar och mejslar i tid.

Håll händerna varma och undvik att arbeta med kalla maskiner.

Använda alltid hörselskydd när du arbetar med en vibrerande maskin.

Källa: Umeå universitet

HJÄLPMEDEL

För dig som arbetar med vibrerande maskiner finns en rad hjälpmedel för att undvika bestående skador i händer, armar och muskler.

Umeå universitet har en vibrationsdatabas (www.vibration.db.umu.se/). Där finns bland annat en exponeringskalkylator.

Hemsidan arbetsvis.se är ett arbetsverktyg som är framtaget för att förebygga skador. Där kan du bedöma riskerna med vibrationer och upptäcka tidiga tecken på skada.

Mobilvib mäter hur mycket en maskin vibrerar och den kopplas ihop med en app i mobilen.

Det finns även en mätsticka (vibrationsstickan) där det står hur mycket olika maskiner eller verktyg vibrerar och hur länge du bör arbeta med dem.

Detta finns också enkla gummipackningar som kan minska vibrationerna mycket i en maskin.

Vibrationsstickan hjälper dig pausa.

Uppdaterad: