Byggnads Väst

Får en miljon för förstörda lungor

Vi har tidigare berättat om Ola Jansson som fick sin lungor förstörda av byggdamm för resten av livet.

Nu har han fått besked att han får livränta på en miljon kronor.


– Det känns bra att jag fått klart med allting, säger han.

Publicerad:

Ola kom in till Byggnads Västs försäkringshandläggare, Lars-Göran Johansson, nu på måndag förmiddag.

– Det känns jättebra att slippa det här. Vi har hållt på med det i flera år och det är skönt att få ett avslut så att jag kan gå vidare med andra saker i livet, som pensioneringen. Passa på att njuta lite, säger Ola.

Han var glad och tacksam över den hjälp han fått av Byggnads. Arbetsskadeärendet har pågått i cirka tre år och nu har Ola fått ett beslut från AFA Försäkring om att han får drygt 1 miljon kronor i livränta!

Det kan man kalla medlemskapets värde och vikten av att ha ett kollektivavtal på sin arbetsplats!

Har jobbat i med farligt damm i många år

Ola Jansson har ett långt arbetsliv som industriisolerare bakom sig och vittnar om hur farligt det är att jobba i dammiga miljöer. Andnöd och svår astma, obstruktion i lungorna lyder diagnosen.

– Det började med att jag vaknade upp på nätterna med smärtor i lungorna och förstod att något var fel. Det var tungt att andas på grund av slem och liknande, det var jobbigt att gå.

Då hade han i många år rivit isolering som suttit på varma rör och torkat.

– Det blir otroliga mängder damm. Det var inga ordentliga masker på den tiden och vi drog in det här dammet i munnen och i lungorna. Det spelade ingen roll att vi jobbade utomhus, exponeras du av damm och jobbar i den här miljön hela dagar kommer det att påverka dig.

Tvingades sluta helt 2016

För Ola Janssons del blev det totalstopp för att arbeta vidare i dammiga miljöer 2016. Försök till omplacering med andra arbetsuppgifter gjordes till en början men avbröts. Det är inte heller helt lätt att omskola sig när man är 56, utan ork, för att sedan ge sig ut för att hitta en ny anställning.

Olas Janssons ärende ligger idag hos AFA. Tack vare hjälp från Byggnads försäkringsombudsman som drivit hans ärende under många år kan han idag hämta ut en summa varje månad. Snart kommer det att bli en större klumpsumma, som självklart inte kompenserar för förlorad hälsa, men blir ett viktigt plåster på såren.

– Jag är så tacksam för den hjälp jag fått genom Byggnads. Det är många papper som ska fyllas i som man får hjälp med, och vidare har det varit ett fantastiskt stöd. Nu ska jag resa och umgås med mina syskonbarn. Lösa in lite lån. Jag har jobbat ett långt liv med kroppen. Nu vill jag försöka njuta av den tid man har på jorden.

Uppdaterad: