Byggnads Väst

Byggnads Peter Andersen (till vänster) fick en pratstund med statsministern.

Fotograf: PETER GUSTAFSSON

Stefan Löfven pratade Byggnads frågor inför valet

Stefan Löfven besökte i dag Byggnads Väst i Borås. Självklart fick han en korv med bröd. Han var även på Tuve Byggs ombyggnads av det gamla posthuset.

– Vi i Socialdemokraterna tar strid för arbetsvillkoren i hela EU, lovade statsministern i sitt tal inför valet på söndag.

Publicerad:

Riksbyggen tillsammans med Byggnads Väst och ytterligare ett par LO-förbund hade bjudit in Stefan Löfven till Borås.

Det första statsministern gjorde var att gå fram till Byggnads tält och få sig en korv med bröd. Mos och västkustdressing hoppade han över.

– Vi har precis ätit hotellfrukost, sa Stefan.

En grupp nyfikna boråsare hade också hittat dit och Stefan hälsade och lät sig fotograferas med dem som ville.

Under sitt tal pratade han om vikten att gå och rösta och att vara en motvikt mot de högerpopulistiska krafterna som vinner mark i Europa.

Han kom även in på Byggnads frågor genom att berätta om ett telefonsamtal han fått när en arbetare omkommit i en dödsolycka på jobbet.

– Jag vet att Byggnads är hårt drabbade när det gäller allvarliga olyckor på arbetsplatserna. Det här är något vi tar på allvar och måste få ordning på, sa Stefan.

Han lyfte fram att svenska kollektiva avtal och svenska villkor ska gälla i Sverige.

– Det är bra med fri rörlighet av arbetskraft. Men vi ska inte ha gästarbetare som blir lurade och utnyttjade. Det slår mot dem som kommer hit, men också mot de schyssta företagen som sköter sig och får svårt att konkurrera.

Har 20 förslag på förbättringar

Inför valet till Europaparlamentet har Socialdemokraterna bland annat en lista med 20 punkter och förslag på förbättringar när det gäller arbetarnas rättigheter. Det är det som kallas den "Sociala pelaren" och som attackeras från högerhåll.

– Jag förstår inte vilken av frågorna högerpartierna är emot, sa Stefan Löfven.

Efter talet stannade han och pratade med Byggnads Västs ombudsman Peter Andersen. Inte minst om arbetsmiljön och när leden av underentreprenörer blir för långa.

– Vi pratade bland annat om försvårade omständigheter kring arbetsmiljön och skyddsombud där arbetsplatserna bemannas i huvudsak med inhyrning, inlåning och UE, sa Peter Andersen.

– Vi måste ha ordning och reda när det gäller bemanningsföretagen, sa Löfven.

Besöte en byggarbetsplats

Han tittade också in på Tuve Byggs byggarbetsplats på andra sidan gatan. Det är en totalentreprenad av det gamla posthuset och platschefen Krister Enesten berättade om ombyggnaden 

– Det är en ära att ha dig på besök och en ära att få bygga detta åt Borås stad.

– Blir det bostäder?, frågade Stefan Löfven.

– Ja. Det ska bli 76 lägenheter och butiker i bottenplan.

Under renoveringen hade Tuve byggs arbetare hittat gulnade, gamla tidningar. Bland annat en GP från 1946 som Stefan Löfven och hans hustru Ulla kikade i.

Statsministern pratade även med arbetare på Göteborgs betongborrning som är en av underentreprenörerna på bygget.

Tuve Byggs arbetsledare Tina Ranjbar fick också en pratstund med Stefan Löfven.

– Det var häftigt, lite nervöst och konstigt. Men han var jordnära och trevlig. Han verkar vara insatt byggbranschen, sa Tina.

Uppdaterad: