Byggnads Väst

Marius har gått igenpm ett helvete, men har hittat ett nytt jobb och börjar återhämta sig efter att han blev utnyttjad och hotad.

Fotograf: Peter Gustafsson

Nu kan Marius andas ut

GÖTEBORG: I dag jobbar Marius på ett nytt företag där han trivs. Men han är fortfarande berörd av alla år hos Rivmästarna i Småland.

– Det är inte lätt att glömma allt som hänt. Det var slavliknande förhållanden, säger han.

Publicerad:

Vi träffar Marius i Kungälv. Han river ut badrum i ett bostadsområde. Hans nya arbetsgivare har precis som Byggnads hjälpt honom till ett normalt liv som betonghåltagare och rivare.

– Han har hjälpt oss mycket. Nu fungerar allt bra och jag är glad att det är över. Här pratar vi med chefen och han berättar vad vi ska göra och vi får betalt när vi jobbar övertid, säger Markus.

"Det är lätt att bli utnyttjad"

När han börjar berätta om allt han gått igenom tidigare blir han känslosam.

– Det är lätt att bli utnyttjad när du inte vet någonting. Jag hade svårt att få jobb i Rumänien och behövde pengar så jag tog chansen att flytta till Sverige för att jobba. Jag visste inte hur något fungerade. Jag hamnade i en beroendeställning och vi var hela tiden rädda för att bli hemskickade och vågade inte säga något.

Marius och hans kollegor bodde också hos ägaren till företaget vilket gjorde det ännu svårare att säga ifrån när de behandlades illa.

– Du vet. Det är svårt att hitta en lägenhet.

Ägarna lovade en massa

Ägarna till Rivmästarna i Småland lovade hela tiden en massa för att kunna behålla sina anställda.

– Vi skulle få lön sen, allt skulle bli bättre. De sa att de höll på att starta upp företaget men att det skulle bli större och att vi skulle tjäna bra med pengar. Men det var en mardröm, minns Marius.

Åren gick och problemen avlöste varandra.

– Om vi klagade sa de att vi måste göra jobbet, att de hade andra som kunde ta våra jobb, att vi var tvungna att åka hem till Rumänien om vi inte jobbade på.

Arbetsgivarens son förfalskade Marius namnteckning och Marius blev inskriven i bolagets styrelse utan att han visste om det.

– De hade ju mitt personnummer. Men ägaren kom undan. De är untouchable. De har lärt sig systemet och vet hur de ska undvika polisen, berättar Marius.

Hade tack och lov gott med i Byggnads

Som väl var hade han gått han med i Byggnads och när han till slut tröttnade på att bli dåligt behandlad kontaktade han facket och fick hjälp.

Samtidigt blev det en jobbig period med hot och en lång process för att få alla pengar som företaget inte betalat.

– De tog våra ID-handlingar och sa att vi måste lämna Sverige. Två gånger kom det en stor kille och hotade oss, han hade kniv. När vi började ta bilder på honom blev han arg och sa att han inte ville bli inblandad. Efter det kom han inte tillbaka.

Marius har också försökt varna landsmän och kompisar får att börja jobba på företaget.

– Men det är svårt. De tror på dem precis som vi gjorde. Det är sex–sju killar som jobbar kvar åt arbetsgivarens son. Ägarna fortsätter tjäna pengar och kör runt i snygga bilar, säger Marius.

Läs om hur Marius och han kompis blev utnyttjade och hotade

Uppdaterad: