Fredrik Franklin och Pontus Johansson.

Fredrik Franklin och Pontus Johansson.

Fotograf: Peter Gustafsson

Många skyddsombud är frustrerade

Alla brister i de checklistor Byggnads samlade in efter Arbetsmiljöveckan kommer inte som någon överaskning för skyddsombuden.

Trots att skyddsombuden ofta påpekar brister när det gäller damm händer inte mycket.

Publicerad:

Efter arbetsmiljöveckan samlade Byggnads in checklistor från 1799 arbetsplatser. Nästan häften av dem, 45 procent, visade på brister när det gäller rutinerna kring damm och kvartdsdamm.

– Folk städar inte efter sig och har inte rätt skydd, säger skyddsombudet Fredrik Franklin.

Han är skyddsombud på Sunningens bygg och arbetar nu som UE hos Peab. Tillsammans med kompisen Pontus Johansson var han tidigare i höstas på skyddsombudets dag i Lidköping.

Med tanke på vad som kom fram då är det ingen överraskning att det slarvas på många arbetsplaster när det gäller det livsfarliga dammet.

– Tyvärr är det mycket gnäll. Vi kan tjata hur mycket som helst men ingen gör så mycket åt det. Dammet tas upp på skyddsronderna, men sedan faller det mellan raderna, säger Fredrik Franklin.

Svårt ha koll på gränsvärden

Många har svårt att greppa hur farligt kvartsdamm är och vilka gränsvärden som gäller. Till och med skyddsombuden har många frågor.

"Finns det inga lättlästa tabeller där det går att se ungefär hur mycket damm det uppstår i en speciell situation?", är en vanlig fundering.

Svaret är att det finns det inte. Varje situation är unik. Samtidigt vet de flesta skyddsombud och byggnadsarbetare när det dammar för mycket och att det inte är bra för hälsan.

– Jag jobbar ju på Peab som är ett av Nordens största byggföretag. Ledningen känner till problemet med damm, men verkar inte veta vad de ska göra, säger Pontus Johansson.

När 50 skyddsombud fick frågan om det alltid görs en riskbedömning innan ett arbete sätter igång blev svaret i kör ett rungande "NEJ!".

Pontus och Fredrik har inte sett någon förbättring under de år de arbetat.

– Jag har ju gått från små byggen till större och det är bättre på de större med dammfällor och skyddsmask. På små byggen är det många som inte bryr sig om dammet, säger Fredrik.

– På de stora företagen har jag inte sett någon skillnad de senaste fyra åren. Det är samma så det kan bara bli bättre, säger Pontus.

Stor brist på skyddsombud

En annat problem är att det bara finns egna skyddsombud hos cirka fem procent av de små och medelstora företagen.

När Byggnads nyligen räknade och tittade på hur många företag som har ett eller flera skyddsombud visade det sig att vi har skyddsombud på cirka 208 av cirka 4 200 företag.

I företag med åtta–tio anställda eller mer bör det finnas minst ett skyddsombud.

– Vi blev ganska häpna när vi såg detta. Jag vet inte hur Byggnads tänkte innan, men tidigare trodde vi nog att vi hade skyddsombud på kanske 30 procent av de här företagen, säger Peter Hellberg, enhetschef på arbetsmiljöenheten på Byggands Väst.

Uppdaterad: