Matilda Andersson trivs väldigt bra som golvläggare.

Matilda Andersson trivs väldigt bra som golvläggare.

Fotograf: Peter Gustafsson

Bättre stämning med en kvinna på arbetsplatsen

Matilda Andersson trivs väldigt bra med sitt jobb som golvläggare och kan verkligen rekommendera yrket till unga tjejer.

– Om ni inte tycker om att sitta still på samma ställe, om ni gillar att träffa människor och är sociala så är golvläggare ett underbart jobb, säger hon.

Publicerad:

Matilda Andersson från Göteborg är en av endast tre kvinnor som arbetar som golvläggare i region väst. Men just nu är sju tjejer lärlingar så något verkar vara på gång.

Matilda Andersson

Andelen kvinnor i Byggnads ökar också. Sedan förra året har de blivit 16 procent fler i hela landet. Trots det är det bara 1,4 procent kvinnor som är medlemmar i Byggnads och målet är fem procent 2022.

– Jag jobbade med en kvinnlig kollega nyligen och vi var de enda två tjejerna som var golvläggare i Göteborg. Det var roligt att jobba ihop, men jag trivs verkligen bra med alla mina kollegor, säger Matilda Andersson.

Vi träffas den sjunde mars med internationella kvinnodagen som givet samtalsämne.

Har du märkt någon skillnad på arbetsplatserna efter Metoo och Byggnads kampanj "Stoppa machokulturen"?

– För mig har det hela tiden varit väldigt roligt att jobba som tjej i byggbranschen. Alla har varit positiva och alla säger att stämningen på arbetsplatsen har blivit bättre och att alla tänker mer och är mer schyssta mot varandra när jag är där, säger hon.

När det gäller Metoo har det varit en del diskussioner om det.

– Alla är nog mer medvetna nu. Om någon skämtar med någon annan kan de få höra att nu var du lite "Metoo". Några av killarna har undrat om de gjort något fel och pratat om det.

Någon stark machokultur har hon inte råkat ut för.

– Många tror nog att det är hårdare än det är. Vid varje bygge jag varit på har alla sagt att det vill ha fler tjejer på arbetsplatsen, säger Matilda.

Någon enstaka gång har äldre medarbetare kallad henne lilla gumman.

– De menade inget illa. Det viktigaste är att prata med någon om det är något du inte känner dig bekväm med. Skämta inte bort det och var inte tyst.

Har fått sitt yrkesbevis

Matilda är 23 år och har jobbat som golvläggare sedan gymnasiet.

– Jag gick på Bräckegymnasiet. Jag ville jobba med något praktiskt. Först tänkte jag bli målare, men när vi provade olika yrken tyckte jag att golvläggare var roligare.

Hon fick sitt yrkesbevis 2015 och nu jobbar hon sedan en tid på Randéns mattor som är totalt nio med chef och arbetsledare.

Den här dagen är hon på en nybyggd skola vid Kviberg och lägger golv i pannrummet tillsammans med en kollega och en lärling.

Hur ska vi locka fler kvinnor till bygg?

– De behöver se att det finns tjejer i branschen. Jag har ju märkt att om jag jobbar vid en lågstadieskola så kommer det fram många tjejer och är nyfikna. De är medvetna om att det inte är så många tjejer som jobbar i yrket.

PETER GUSTAFSSON

Så här arbetar Byggnads för jämställdhet – bland annat:

Det viktigaste vi gör är det dagliga fackliga arbetet på regional och lokal nivå - förhandlingar med arbetsgivare och genomförande av likabehandlings-utbildningar för förtroendevalda och personal.

Arbetsmiljö är en av fackets viktigaste frågor och där diskriminering och trakasserier handlar om psyko-social arbetsmiljö.

Byggnads har sedan 2014 jämställdhetsansvariga i samtliga 11 regioner och ett särskilt nätverk för kvinnliga medlemmar. Näta, som nätverket heter, är ett viktigt stöd för de kvinnor i branschen och en blåslampa mot både arbetsgivare och Byggnads som organisation.

Sedan 2015 driver Byggnads tillsammans med Byggcheferna kampanjen Stoppa machokulturen, för att ändra jargongen på arbetsplatserna. Kampanjen innefattar annonsering, filmer, utbildningar, tryckt material samt ett spel om vad som är okej och inte att säga till en arbetskamrat.

Vi engagerar oss på flera sätt, tillsammans med arbetsgivarna och själva, för att påverka yrkesutbildningarna att bli bättre på jämställdhet.

För Byggnads är detta ett långsiktigt arbete som drivs av styrelsen, men framförallt av fackligt aktiva kvinnor som på olika sätt verkar för ökad jämställdhet på arbetsplatserna.

Uppdaterad:
Kategorier: