Byggnads Väst

Snart en miljon i skadestånd under 2018

I år har Byggnads Västs förhandlingsenhet så här långt förhandlat fram skadestånd och ersättningar på ungefär 750 000 kronor till byggnadsarbetare som fått fel lön eller avskedats på felaktiga grunder.
Fram till den 26 mars hade vi hjälpt 19 personer.

Publicerad:

Vad gör egentligen Byggnads för sina medlemmar? Ja, den frågan får vi med jämna mellanrum.

Förhandlingar är en av de saker vi jobbar med dagligen.

Av de 19 medlemmar vi förhandlat för under årets tre första månader har 14 av dem fått sammanlagt 535 000 kronor. Det handlar då om intjänade löner och semesterersättningar som av olika anledningar uteblivit eller varit felaktiga.

Förutom problem med lönen har fem medlemmar blivit uppsagda på felaktiga grunder bara under januari, februari och mars. Till dem har vi förhandlat fram 213 000 kronor i skadestånd.

I snitt har alltså dessa 19 personer fått ut nästan 40 000 kronor per person. Pengar som de antagligen aldrig skulle ha fått om de inte varit medlemmar och kontaktat Byggnads.

Byggnads viktigare än på många år

Det vi ser är att när branschen förändras allt snabbare och med de lycksökare som dykt upp under högkonjunkturen har Byggnads en viktigare roll än på många år. 

Det ser vi inte minst på alla medlemmar som kontaktar oss.

Har du själv fått för lite i lön? Du kanske inte fått något lönebesked. Kanske har din arbetsgivare gjort sig av med dig på ett sätt som du tycker känns orättvist. 

Kontakta alltid Byggnads om du är osäker. Oftast brukar det lösa sig genom att vi sätter oss tillsammans med dig och arbetsgivaren.

Förutom förhandlingar har vi gjort 380 arbetsplatsbesök i väst bara under mars månad.

150 personer har gått vår fackliga grundutbildning Påfarten och trycket är stort på varje utbildningstillfälle så passa på att anmäla dig i tid om du är intresserad.

Uppdaterad: