Martin Ivarsson monterar golvvärme. Han föredrar ackord framför tidlön.

PÅ MILLIMETERN. Martin Ivarsson monterar golvvärme. Han föredrar ackord framför tidlön.

Fotograf: Peter Gustafsson

”Kan skilja en hundring i timmen”

BORÅS: VVS-arna Martin Ivarsson och Andreas Carlén på Caverion har arbetat på ackord i många år.

– Det kan skilja en hundring i timmen så det blir pengar, säger Andreas.

Publicerad:

Andreas och Martin har varit kollegor i många år. Företaget de arbetar på i Borås har alltid haft en kultur med många som jobbat på prestationslön.

– Våra arbetsledare är VVS-are och har själva arbetat på ackord. De har koll och försvarar våra timmar, säger Martin Ivarsson.

Vi träffar Martin och Andreas på ett bygge i Borås. De håller på att montera slingor till golvvärme. Just den här dagen arbetar de ihop.

– Vi brukar hålla i varsitt projekt på olika byggen, men ibland åker vi och hjälper varandra. Till exempel när det är tunga grejer som ska lyftas, säger Andreas.

Det märks att de är sammansvetsade. Martin håller i plaströret och Andreas häftar fast dem.

– Jag är en av de där som gillar att jobba hårt. Med prestationslön får du också vad du förtjänar, säger Martin.

Gick ackordstagarutbildning

Det började med att båda två gick Byggnads Västs ackordstagarutbildning för VVS-are för drygt tio år sedan.

– Man måste ha en ingång för att lära sig hur det fungerar för att det ska gå bra att jobba på ackord. Sedan är det bra att ha någon rutinerad som drar och visar hur det fungerar, då är det lättare att se hur bra det är, säger Martin.

– De första åren kan vara lite tuffa. Först är du lärling, sedan får du egna byggen och det tar ett tag innan du vet vad som gäller. Många kanske tror att det bara är att börja med ackord och sedan ställa sig och tjäna pengar, säger Andreas.

På Caverion är det fler och fler som väljer prestationslön.

– Vissa gör det hela tiden, men det beror lite på vilka jobb man hamnar på. Om det strular mycket på ett bygge är det svårt att tjäna så mycket extra, säger Martin.

– Ibland går det bra, det är svårt att säga, men på sistone har det fallit väl ut för oss, säger Andreas.

Bra timlön i botten

På Caverion har de anställda en förhållandevis hög timlön som sedan påverkas av ackordet.

– Men med hjälp av smart arbete där vi håller arbetstider och tidsplaner kan vi kan tjäna betydligt mer varje månad, säger Martin.

Vad vill ni säga till unga byggnadsarbetare som funderar på att börja jobba på ackord?

– Gå utbildningen som Byggnads anordnar. När du väl fått smak på det och lyckas bra med ackorden och börjar tjäna bra med pengar blir det en morot att kämpa för. Men de ska veta att man hela tiden måste göra ett bra jobb, säger Andreas.

– Många tror kanske att de måste jobba mycket hårdare om de går på ackord. Men egentligen handlar det bara om planering. Saker ska inte stå stilla. Det måste hända något hela tiden. Så fort du måste åka och hämta grejer som inte är på plats springer tiden iväg, säger Martin.

Martin och Andreas tips för att lyckas med ackordet

Passa tider.
Ha ordning på material och beställningar.
God kommunikation med arbetsledare/platschefer.
Var sammarbetsvillig.
Var engagerad i ditt jobb.
Du ska vara kunnig om vad som ingår i ackordet och vad som är extra.
Planera arbetet långt i förväg, håll koll på förbrukade och återstående timmar.

Skiljer 18 kronor i timmen

Enligt Byggnads statistik skiljde det i september 18,15 kronor i timmen för er som arbetar på prestationslön inom TBM (trä, betong, murare).
Tidlönen låg på 194.81 kronor och ackordet på 212.96.
Golvläggarna låg i somras på i snitt 245,37 kronor i timmen i hela landet.

Grunderna för prestationslön

Lite enkelt om löneformen ackord (eller hur jag själv kan påverka min egen lön):
Oavsett avtalsområde, yrke eller typ av arbete, innebär prestationslöneformen ackord att man får lön utifrån den mängd arbete som utförs under en given period. Större mängd utfört arbete ger högre lön, mindre mängd utfört arbete ger lägre lön.

Detta innebär på inget vis vare sig att man måste springa, fuska eller göra något annorlunda än vanligt. Oftast handlar det helt enkelt om att planera och lägga upp sitt arbete så att det blir så effektivt utfört som möjligt, utan onödig tidsåtgång eller spilltid.

Samtidigt ska man också hålla koll på att de arbeten och moment som utförs finns med i den kalkyl eller beskrivning av jobbet man mäter mot.

Det som saknas och inte ingår i något annat moment, noteras och påpekas när man mäter periodens arbete.

Eftersom hela idén bygger på att man får betalt för det man utför, måste man följaktligen få med det som gjorts för att kunna ta betalt!

Man mäter den totala mängden arbete som utförts på en arbetsplats, och de som är på arbetsplatsen och ingår i samma arbetslag får dela på pengarna, det vill säga har lika lön.

Oftast är byggnadsarbetare initiativrika, drivna och delaktiga i planering av sitt arbete. Därför finns det exempel på arbetslag som enbart genom att byta löneform från tidlön till ackord har fått en rejäl löneökning, utan att på något sätt förändra sitt sätt att utföra arbetet!

Vill du veta mer eller ha hjälp att komma igång?

Ta kontakt med Byggnads Väst på 010-601 10 09 eller
vast@byggnads.se

Uppdaterad: