bild på betongborr

Fotograf: Peter Gustafsson

Utnyttjade, lurade och hotade

GÖTEBORG: Byggnads väst har två medlemmar från Rumänien som blivit utnyttjade, blåsta på flera månaders lön och hotade till livet.

Med hjälp av facket har de nu fått sina pengar och har börjat på ett nytt företag.

Publicerad:

Marius och Nicolae kom till Sverige från Rumänien för tio år sedan. De började jobba som betonghåltagare på Rivmästarna i Småland som drevs av landsmän till dem som kommit till Sverige tidigare. Mestadels gjorde de jobb i Göteborgstrakten.

Månadslönen var från början som mest 15 300 kronor. Då arbetade de mer än åtta timmar varje dag och ofta på helgerna.

– Dessutom bodde de hos sin arbetsgivare. Då bodde de fyra personer i en Friggebod som stod på arbetsgivarens tomt. Var och en betalade 5 300 kronor i hyra varje månad, och från början betalade de ännu mer för sitt boende, berättar Linda Djärv, ombudsman på Byggnads Väst.

När de arbetat några månader steg lönen. Men hur mycket övertid de än jobbade fick de aldrig mer än 17 300 kronor i månaden.

Deras arbetsveckor var omänskligt långa och bröt mot reglerna i avtalet. Under en period jobbade Marius 34 dagar i rad, var ledig en dag och arbetade sedan 58 dagar i sträck. Han var alltså ledig en dag av 92!

Dokumenterade allt de gjorde

Marius och Nicolae fick inga lönespecifikationer, men dokumenterade alla timmar de arbetat och sparade anteckningarna. Ganska snart insåg de att de varje månad hade fått för lite i lön.

De kände sig hela tiden dåligt behandlade. När Byggnads Väst gjorde ett spontanbesök på en arbetsplats där Marius och Nicolae jobbade låste deras chef, som var ägarens son, in dem i ett rum.

Till slut fick Marius och Nicolae nog och kontaktade Byggnads Väst under hösten 2017 för att fråga vad som gällde och hur mycket de skulle ha i lön. Sedan tog de med sig den informationen till arbetsgivaren.

När de vände sig till chefen och ville ha de pengar de slitit ihop blev de avskedade på stående fot. De blev också hotade och det dök upp personer utklädda till poliser som sa att de skulle skickas hem till Rumänien.

Byggnads begärde förhandling

Eftersom Rivmästarna i Småland har ett hängavtal med facket begärde Byggnads Väst en förhandling med företaget. Rivmästarna sa då att all lön inklusive semesterersättning, skulle betalas ut enligt avtalet.

Efter avskedet fick Marius och Nicolae lön den 25 oktober 2017. När pengarna väl kom granskade Byggnads Väst utbetalningarna och jämförde med Marius och Nicolaes egna anteckningar. Stora summor fattades för både Marius fall och Nicolae.

Byggnads kallade företaget till lokala förhandlingar som sköttes via en videolänk. Arbetsgivaren (VD:n för Rivmästarna) hade en vacklande hälsa och pratade med talhjälpmedel i form av en mikrofon som trycktes mot halsen, vlket försvårade förhandlingen.

– VD:n påstod att Marius och Nicolae inte gjort så många timmar som de säger och hävdade att de inte haft så mycket verksamhet under den här perioden, säger Linda Djärv.

Fakturerade i nytt bolag

Det visade sig också att arbetsgivarens son hade startat ett nytt bolag, Rivmästarna i Västra Götaland. De tog upp jobb i Rivmästarna Småland men fakturerade i Rivmästarna Västra Götaland.

Det hela komplicerades ytterligare av att VD:n dog mitt under förhandlingarna.

I samband med det sattes Rivmästarna i Småland i likvidation. Under den visade det sig att företaget hade svårt att få in fordringar och det slutade med att Rivmästarna i Småland AB sattes i konkurs.

Byggnads hjälpte då Marius och Nicolae att få statlig lönegaranti. Den täcker tre månader, men eftersom att förhandlingen inte var avslutad fick de ersättning för fyra månader, från det att förhandlingsframställan var gjord, juni till och med september 2017.

Marius fick cirka 160 000 kronor inklusive semesterersättning och övertid. Nicolae fick cirka 100 000 kronor. Pengar de aldrig skulle sett röken av om de inte varit medlemmar i Byggnads och fått hjälp.

Har hittat ett bra företag nu

Marius och Nicolae har nu bytt företag och jobbar kvar i Sverige.

Men innan allt var klart dök det vid ett tillfälle upp en stor kille där de bodde och hotade dem. "Om ni vill behålla era liv ska ni sluta ha kontakt med facket."

Det hotet har polisanmälts och allt har sakta men säkert lugnat ner sig.

Läs Marius berättelse

Slipade metoder för att fuska

Ofta har företagen styrelseledamöter med falska eller kapade identiteter.

En person kan ha fler än ett företag och fakturerar sedan mellan sina egna företag.

Det förekommer bulvaner och falska fakturor.
I många fall handlar det om grov organiserad brottslighet. Andra gånger är det små firmor med ett tiotal anställda.

Ibland är det små jobb åt privatpersoner, men många av dessa utnyttjade arbetare finns som falska F-skattare på stora, skattefinansierade byggprojekt.

Många gånger vet inte huvudentreprenören vilka som är på plats eftersom de har falska ID06.

Uppdaterad: