Byggnads Väst

Sextrakasserades efter artikel i Byggnadsarbetaren

Efter att hon blivit intervjuad av Byggnadsarbetaren fick Amanda Borneke på CS Riv & Håltagning AB flera närgångna SMS och även hot från byggnadsarbetare som läst artikeln.

Självklart helt oacceptabelt enligt Byggnads.

Amanda har polisanmält och ställer upp på en ny intervju för att lyfta frågan.

Publicerad:

Som hon själv beskriver det: "”Hakan slår i matbordskanten och ögonen spärras upp som lemur. Till min förfasan är det här bara början.”

Då har hon precis läst meddelanden till henne. "När fick du riktigt bra kuk senast? Du ser sur ut på bilderna", var ett av det värsta av de som överhuvudtaget går att citera här.

Flera personer hade läst artikeln och letat upp hennes mobilnummer och konton på sociala medier och skrivit till henne. Flera skrev under med namn och har använt sin jobbmobil så de gick att spåra.

– Det är problematiskt att det är människor anmälda för trakasserier flera gånger, kanske medlemmar i Byggnads som har skrivit detta och inte fått några konsekvenser, säger Amanda.

Hon säger att hon är medietränad och har figurerat i media tidigare. Något hon fått användning för i sitt jobb i byggbranschen.

– Jag tycker inte att jag ska behöva ha utbildning i konflikthantering för att kunna ha en vanlig dag på jobbet, menar Amanda.

Har fått stöd till 200 procent

Byggnads ordförande Johan Lindholm har hört av sig och visat fackföreningens stöd.

”Det här är helt jävla oacceptabelt! Byggbranschen ska välkomna ALLA, vi måste alla göra mer för att fortsätta kampen mot machokultur och unkna värderingar, ” skrev Johan på Twitter när han fick höra om vad som hänt.

–  De som har stöttat mig mest är de på CS Riv. Skyddsombuden och ledningen har backat mig till 200 procent.

Till vardags arbetar hon på CS Riv & Håltagning AB. Hon är kvalitets- och miljöledare men är mer känd som Byggbranschens egna hållbarhetsprofil.

Hon är en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter på cirkulär rivning och jobbar med upphandlingskrav för cirkulära flöden och kvalitetssäkring för återbrukade byggvaror.

Cirka en tredjedel av alla jordens resurser går åt till byggproduktion och Amanda letar hela tiden nya vägar att återanvända så mycket av materialet som möjligt när företaget river.

– Jag är inte intresserad av att bli en av branschens martyrer för jämställdhetsfrågor. Det jag brinner för är hållbarhet och rivarnas arbetsmiljö – inget annat, förklarar Amanda Borneke.

CS Riv är ledande inom cirkulär rivning och var med och grundade systerbolaget Brattöns Återbruk redan 2012.  De har en idé som är extremt ovanlig i byggbranschen.

Brattöns Återbruk säljer demonterat material från rivningar och överblivna byggvaror. Tillsammans med Chalmers och Handels Consulting har de utvecklat en klimatkalkylator som kan beräkna mängden klimatutsläpp som sparas in vid återbruk.

– Klimatkalkylatorn har varit ett stort genomslag för att kunna visa att där finns både ekonomiska och miljömässiga vinster med att återbruka material från rivningar, berättar Amanda.

AMANDA BORNEKE

Amanda Borneke

Ålder: 27 år.
Jobb: Kvalitets- och miljöledare på CS Riv & Håltagning AB i Göteborg.

Priser

Nominerad till Årets Återvinningsinspiratör 2021.

Nominerad till Årets Cirkulära initiativ 2021.

Nominerad till Årets förebyggare 2021.

Finalist i Årets Bråkigaste kvinna 2020.

Vinnare av Årets hållbarhetsinitiativ 2020.

Vinnare av Årets miljöinnovatör 2020.

Årets miljöinfluencer topp 4.

Finalist Årets återvinningsinspiratör 2019.

Vinnare av Årets miljöpris 2019.

Källa: Byggnadsarbetaren.

DETTA RÄKNAS SOM TRAKASSERIER

Vad räknas som sexuella trakasserier? Många tror att det måste handla om beröring eller fysiskt våld. Men det kan även vara ord, blickar och text. De är ett uppträdande av sexuell natur som kränker den utsattas värdighet.

Det kan till exempelvis vara:

Sms, mail eller andra meddelanden med sexuellt innehåll.

Ovälkomna komplimanger.

Närgångna blickar.

Kommentarer.

Anspelningar.

Beröring.

Gester.

Inviter.

Uppdaterad: