Byggnads Väst
Christer Falk utanför Skövde sjukhus.

Christer Falk utanför Skövde sjukhus.

Fotograf: Peter Gustafsson

Annorlunda praktik för Christer

På grund av Corona har Christer Falks 12-veckorsutbildning på Byggnads Väst blivit annorlunda.

– Det har varit både upp och ner. Jag kom in med en förhoppning om att åka runt och träffa många människor och prova olika arbetsuppgifter. Nu har jag fått hjälpa till med det viktigaste, säger han.

Publicerad:

Den 2 mars påbörjade anläggaren Christer Falk sin tre månaders praktik och utbildning på Byggnads Väst. Den så kallade ”12-veckors” är en möjlighet för fackligt aktiva att få komma in på Byggnads och prova på allt en ombudsman gör.

Christer Falk.

– Jag har bytt arbetsredskap från skyffel, raka och laser till dator och telefon, säger Christer.

Han bor i Vara och utgick först från Skövdekontoret. Men när Corona drabbade världen blev alla planer ändrade.

Byggnads Väst har nu haft sina kontor stängda för besök i flera veckor och hela maj har alla anställda jobbat hemifrån. Christer också.

– Det är ju en krissituation. Allt har blivit helt annorlunda jämfört med hur det brukar vara. Byggnads har ju varit tvungna att ändra sitt sätt att arbeta och många har delvis haft andra arbetsuppgifter. Det har varit fler förhandlingar om korttidspermittering eller arbetsbrist.

En uppgift som 12-veckors brukar få prova på är att ringa välkomstsamtal till nya medlemmar.

– Det gjorde jag i början. Men sedan har jag hjälp till att ringa medlemmar som inte är med i a-kassan. Jag har fått hjälpa till med det som är viktigt just nu.

– När jag ringt runt har jag ställt mig frågan varför de inte är med i a-kassan från början.

Ska vara aktiva i hela regionen

Tanken är att Byggnads 12-veckorspraktikanter ska vara aktiva i hela regionen, åka runt på Byggnads Väst fem kontor och träffa alla anställda och vara delaktiga i våra fyra enheter, förhandling, lön- och lösen, arbetsmiljö och organisation.

– Jag har bara hunnit med Skövde, Trollhättan och Borås. Däremot har jag varit med på möten i alla fyra enheterna. Jag har suttit mycket i telefon och framför datorn, i videomöten.

Christer är anläggare och var tidigare anställd på Vara Entreprenad. Men i slutet av förra året blev han uppsagd på grund av arbetsbrist.

- Nu ska jag söka jobb och stämpla. Har jag tur får jag jobb fort. Det är svårare nu under Corona känns det som, men jag får ge mig ut och prova.

Han har aktiverat sin återanställningsrätt. Och i och med att han är över 40 år och har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har han rätt till ersättning från försäkringen om avgångsbidrag (AGB). Det är en engångsbelopp på mellan 36 487 kronor och 53 064.

– Det finns ju också ett omställningsstöd.

Kan du tänka dig att utbilda dig till något annat?

– Vi får se. Helst fortsätter jag som anläggare.

 

CHRISTER FALK

Bor: Vara.

Yrke: Anläggare.

Fackliga uppdrag: Är ordinarie revisor i regionen, FFV på sin arbetsplats och aktiv i Skaraborgskretsen.

Aktuell: Avslutar nu sin 12-veckorspraktik på Byggnads.

Uppdaterad: