Bild på arbetare

Fotograf: Peter Gustafsson

Nu börjar Corona märkas i byggbranschen

Under andra halvan av mars kände Byggnads Väst av en ökning av uppsägningar på grund av arbetsbrist och företag som vill använda möjligheten att korttidspermittera – en effekt av Coronaviruset.

Våra ombudsmän lägger nu mycket av kraften på att förhandla för medlemmar som riskerar att bli av med jobbet.

Publicerad:

Byggbranschen har inte drabbats lika hårt som andra i spåren av Coronaviruset. Men allt fler byggnadsarbetare riskerar nu att bli av med jobben på grund av arbetsbrist.

I mars fick vi i region Väst in ungefär 40 fall där företag begärde förhandling på grund av arbetsbrist.

Fram till krisen har vi i många år legat kring 3–10 förhandlingar i månaden.

Samtidigt fick vi i mars in cirka 30 fall där företag vill ta hjälp av regeringens ekonomiska stöd och korttidspermittera personal. Allt för att rädda jobben på sikt.

De flesta jobbar på mindre företag. Ett exempel är de som gör jobb hemma hos privatpersoner eller i offentliga lokaler där de nu inte kan arbeta.

Större byggen flyter på

På de lite större byggena flyter arbetet på relativt normalt. Få företag har rapporterat om problem med leveranser av material. Men Skanska har larmat om att det kan bli problem efter påsk.

Även när det gäller arbetare från andra länder som åkt hem på grund av smittorisken och blivit kvar i sina hemländer kan det påverka mer framöver.

Hittills har många företag löst det genom att planera om och göra annat på byggena. Men nu säger flera att det snart kommer märkas på produktionstakten.

I region Väst har vi har sett ett skolbygge i Göteborgs stänga tillfälligt när arbetsledningen var hemma.

Andra exempel är Serneke som har dragit ner på tempot på Karlatornet, Nordens högsta byggnad. 130 byggnadsarbetare riskerar att påverkas.

"Det finns risk för permitteringar", enligt Sernekes presschef Johan Live.

Många från andra länder stannar hemma

På Centralstationen och den etappen av Västlänken stod många maskiner tomma några dagar då de tyska förarna åkt hem till Tyskland. De är tillbaka, men många från Turkiet och Italien som jobbar med Västlänken är kvar i sina hemländer.

I Halland har Peterson & Hansson varslat 40 personer, skriver Hallands nyheter. Enligt VD:n som en säkerhetsåtgärd på grund av oron för Coronapandemin.

Där pågår MBL-förhandlingar med Byggnads.

Servicedelen har det tufft. Många rörmokare och plåtslagare i mindre firmor drabbas tidigt som underentreprenörer när beställare drar ner på takten.

Hårt tryck på Byggnads medlemscenter

Byggnads medlemscenter och A-kassa har sett ett ökat tryck av telefonsamtal. Många byggnadsarbetare har frågor och vill veta säkert om de är med i facket och i A-kassan.

Under mars fick Byggnads 325 nya medlemmar i hela landet. Det kan jämföras med 68 nya under mars i fjol.

På grund av den kris Sverige befinner sig i har Byggnads och Byggföretagen också gemensamt flyttat fram avtalsförhandlingarna till i höst.

FLER VILL GÅ MED I FACKET OCH A-KASSAN.

Flera fackförbund har fått fler förfrågningar den senaste veckan. Handels, där de anställda drabbats hårt, har haft en stor ökning. Nu börjar även Byggnads märka att fler ringer och undrar vad som gäller.
Alla vet inte om de är med i facket, A-kassan eller båda två.
Det kan du enkelt ta reda på genom att logga in på "Mina sidor" på Byggnads hemsida.
Många undrar också vad som gäller om man går med i fack och A-kassa nu.
Den som blir medlem i Byggnads kan få hjälp från och med att de betalat sin första medlemsavgift.
Det som är aktuellt nu är hjälp med förhandling om du blir uppsagd eller korttidspermitterad.
A-kassan har tillfälligt nya regler som du kan läsa om HÄR.

Uppdaterad: