Byggnads Väst
Christoffer Holgersson, Conny Hjälm och kranföraren Christian Zahner.

Christoffer Holgersson, Conny Hjälm och kranföraren Christian Zahner.

Fotograf: Peter Gustafsson

Många byggen hittar lösningar

Vi åkte runt på några byggarbetsplatser i Skövde och Göteborg förra veckan för att se om de märkt av Corona på något sätt.

Publicerad:

Måndag den 23 mars, klockan 10.35, centrala Skövde. Brixly bygger hyreslägenheter och kontor.

– 50 procent av personalen var hemma förra veckan, så det har varit lite bökigt. Det var hosta och feber och vård av sjuka barn, säger projektchefen Andreas Magnusson.

Byssjan hos Brixly i Skövde.

Ändå har arbetet rullat på ungefär som vanligt.

I byssjan hittar vi sju byggnadsarbetare på lunchrast. Fyra är hemma den här dagen. Dessutom är ett par polska betongarbetare kvar i Polen.

– Men några är kvar här och det ska inte vara några problem den närmaste tiden. Vi har en sista gjutning och den ska vi klara utan problem. Efter det är det bara efterlagning med mera kvar. Sedan har vi eget folk på resten av bygget, säger Andreas Magnusson.

Alla är mer noga med att tvätta händerna och i dessa tider är alla hemma för säkerhets skull med minsta lilla symptom.

Företaget uppmanar alla anställda att följa vad regeringen och Folkhälsomyndigheten säger. Ledningen har tittat på att låta häften av de anställda ha rast åt gången.

Munskydd och handsprit är bristvaror.

– Vissa grejer har vi sen förut. Vi hyr friskluftsmasker, men det är svårt få tag på P3-filtermasker, säger Andreas kollega Johan Davidsson.

Brixly har inte märkt av några problem med leveranser av material, ännu i alla fall.

De har även försökt hjälpa de lokala yrkesskolorna. Gymnasieskolorna är ju stängda och eleverna får göra uppgifter hemifrån.

Tidigare har de haft elever på praktik. Men just nu är det tre elever och en vuxenlärling som gör praktik.

 

Måndag 23 mars, klockan 11.45, Kurorten i Skövde. Platschefen på Skeppsvikens bygge där det ska bli studentlägenheter berättar att allt rullar på och att de ligger bra till.

Skeppsviken beställer material från Strängbetong i Örebro och får sina leveranser.

Vi träffar två medlemmar i Byggnads. En var hemma veckan innan med förkylningssymptom men tillbaka.

 

Måndag den 23 mars, klockan 13.30, kvarteret Solrosen i Skövde. Efter lunch har den svinkalla blåsten på Skaraslätten lugnat sig lite och solen värmer Tommy Byggares personal som håller på med 32 bostadsrätter.

Robert Pettersson och Benny Holmstrand.

Förra veckan var många hemma med förkylnings- eller influensasymtom.

– Vi var två här och fem hemma. Nu är två borta, säger snickaren Robert Pettersson.

– Det är klart att nu stannar man hemma med förkylning som man tidigare kanske hade gått till jobbet med, säger kollegan och lagbasen Benny Holmstrand.

Sedan två veckor väntar de på dörrar som ska levereras, men ingen vet om det har med Corona att göra.

 

Tisdag 24 mars, klockan 11.30, Högsbo sjukhus i Göteborg. Skanska bygger nya lokaler åt Frölunda specialistsjukhus.

– Jag är inte orolig nu, men man vet ju inte hur det blir, säger byggnadsarbetaren Conny Hjälm.

Han, kollegan Christoffer Holgersson och kranföraren Christian Zahner har inte märkt av Coronaviruset på arbetsplatsen. Det mesta rullar på som vanligt. Någon enstaka har varit hemma med förkylningssymptom.

– Vi har inte pratat så mycket om att vi skulle påverkas på jobbet. Jag tror det kommer att fungera som vanligt, säger Conny.
När det gäller material beställer Skanska järn från Norge och har ett centrallager i Halmstad, så det finns inga väntade problem på den sidan.

 

Tisdag 24 mars, klockan 13.30, Bäringsvägen vid Kortedala i Göteborg. Vi svänger in hos Tuve Bygg som bygger bostadshus. Även här flyter det på som vanligt.

Personalen har varit frisk och alla följer direktiven om hur de ska bete sig för att minimera smittspridningen.

Vi träffar en elektriker som beställer sina plastslangar från Italien där fabriken stängt. Men han har precis lyckas få hem en beställning så det räcker ett tag.

 

Tisdag 24 mars, klockan 14.00. Bäringsvägen vid Kortedala i Göteborg. ABCD bygger ett hus precis intill Tuve Byggs projekt. Allt flyter på.

Om vi höjer blicken lite ser vi att de mellanstora nybyggena arbetar på i princip som vanligt.

Samtidigt har mindre företag som jobbar hemma hos privatpersoner eller i offentliga lokaler inte kunnat jobba som tidigare. Där har Byggnads Väst fått in fler förhandlingar om arbetsbrist jämfört med föregående månader.

Under mars har ett 30 företag sagt att det vill använda möjligheten att korttidspermittera anställda. Där finns Byggnads på plats och förhandlar för våra medlemmar.

Flera företag börjar också bli oroliga för att det ska uppstå brist på material och personal framöver.

 

Uppdaterad: