Byggnads Väst
Mikael "Kalmar" Karlsson.

Mikael "Kalmar" Karlsson.

Fotograf: Peter Gustafsson

”Klart att jag tror på att göra sin röst hörd”

Alla kallar honom ”Kalmar”.

- Jag blev så förbannad på att jag inte fick ha mina verktyg i fred så jag skrev Kalmar FF på dem. Då blev det bättre, säger han.

Publicerad:

I fotbollsstaden Göteborg var det såklart ett smart drag för en inflyttad smålänning. Och självklart fastnade smeknamnet. Ingen vet vem Mikael Karlsson är. Alla känner ”Kalmar”.

- Det är väl bara min fru och min mamma som kallar mig Mikael.

Det har gått några år sedan han blev ”Kalmar” i början på 2000-talet. Nu hittar vi honom på Gårda Vesta där han är snickare hos Peab.

- Jag har varit här i 1,5 år. Det är lite småjobb kvar.

Det yviga skägget är en lika känd del av honom som namnet.

- Jag får gå och få det putsat nån dag. Det börjar bli lite väl spretigt, säger ”Kalmar”.

Ni kan även träffa honom på Göteborgskretsens möten där han alltid brukar dyka upp.

- När jag har varit på kretsmöte brukar mina kollegor spetsa öronen morgonen därpå och vilja veta vad vi pratat om. Men att få fler att gå dit är svårt. Jag tycker ändå att vi har det trevligt och ganska lättsamt på våra möten.

- Det är klart att jag tror på att göra sin röst hörd. Jag tror på demokratin inom Byggnads. Annars hade jag inte gått på möten och själv skrivit motioner. Om någon bara har en idé om vad som ska ändras inom Byggnads så löser vi resten med formalia och att skriva ner motionen.

Han är skyddsombud och har även tagit på sig uppdraget att sitta i valberedningen.

Hur tycker du att jobbet som snickare har förändrats sedan du började?

- Jag tycker att det har blivit sämre. Företagen säljer ut för många jobb. Det är inte ett och samma företag som är på ett bygge längre. Det var en helt annan gemenskap tidigare. Och nu blir det mycket att vi får gå och rätta till efter att andra gjort fel.

Uppdaterad: