Byggnads Väst

Katarina Adolfsson Gran

Fotograf: Peter Gustafsson

Lärling som är nöjd med karriärbytet

Coronapandemin har slagit hårt mot lärlingarna i byggbranschen. Men Katarina Adolfsson Gran har kvar sin plats på BRA Bygg AB.

– Nu har jag dessutom nått utbildningssteg 4 och får en löneförhöjning enlig lönetrappan för vuxenlärlingar, säger hon.

Publicerad:

Under året som gått har vi fått rapporter om att byggelever och lärlingar haft svårt att få platser på byggföretagen. En del har till och med fått gå hem på grund av reglerna för det statliga permitteringsstödet till företag.

Katarina Adolfsson Gran fick sin plats som vuxenlärling på BRA 2018 och hon har fått vara kvar under pandemin.

– Jag ska vara lärling cirka 3,5 år och har ungefär ett år kvar.

Trivs på sin arbetsplats

Hon trivs bra i rollen som snickare efter att ha skolat om sig efter 40-årsdagen.

– Tidigare var jag inköpare på Astra Zeneca. Efter 15 år inom företaget kände jag att det var dags för en förändring. Jag hade sneglat på bygg tidigare och tänkte att det var nu eller aldrig.

Hur har det varit?

– Jag är positivt överraskad. Jag har bra handledare och det är bra stämning på BRA med många härliga kollegor. Det är ett omväxlande jobb.

Vad vore världen utan byggnadsarbetare?

Hon börjar känna sig mer och mer självständig och visar stolt upp en trävägg hon varit med och byggt.

– I början var i princip allt nytt, men jag var inte främmade för verktyg. Vi har ett hus och jag har alltid många byggprojekt på gång. Jag imponeras enormt av den kunskap som finns i de olika yrkesgrupperna. Vad vore världen utan byggnadsarbetare?

Fotnot: Enligt Tillväxtverkets regler måste företag sänka alla kostnader innan de får stödpengar under Corona och i kravet på kostnadssänkningar ingår att göra sig av med lärlingar och praktikanter.

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: