Bild på Jonas Dahlberg

Ny i styrelsen vill få bort cynismen

Jonas Dahlberg är ny i Byggnads Västs regionstyrelse. Cyniska företag och jakten på snabba jobb och pengar är något han vill arbeta för att ändra på.

– Det känns som ett kul och viktigt uppdrag. Jag blev glatt överraskad när jag blev uppringd och tillfrågad.

Publicerad:

Det var på Byggnads Västs regionfullmäktige i mars som Jonas Dahlberg från Seglora utanför Borås blev invald i styrelsen tillsammans med Micael Ljungdahl.

– Jag är snickare, träarbetare på Bygghärad 7 AB och har arbetat med detta i 20 år. Sedan ett år är jag skyddsombud, eller blivande skyddsombud, det har ju inte varit några utbildningar det senaste året på grund av Corona. Men jag går med på skyddsronder och man kommer långt med sunt förnuft, säger Jonas.

Det har varit en del turbulens på det bygge han är på nu och Byggnads Västs regionala skyddsombud, Ronny Karlsson, har varit på plats flera gånger. Bland annat har de bytt platschef ofta och de är inne på den tredje.

– Det är tydligt att de ständigt bara jagar priser och pengar. De använder kvalificerat folk när det krävs, sedan tar de in lågavlönad arbetskraft och i slutändan får de som är kvalificerade komma och rätta till. Det fungerar inte bra. Det är en cynism jag inte gillar, säger Jonas.

– Så länge de oseriösa företagen får hållas driver de lönebilden nedåt och om vi inte står upp mot detta får vi sämre och sämre villkor. Det är väl det jag brinner mest för att jobba med.

Svårt nå arbetare under pandemin

Det är en stor och svår fråga.

– Och under pandemin har det varit ännu svårare eftersom ingen vill eller får gå in i lunchrummen och prata om detta. Men förhoppningsvis kan vi återgå till någon slags normalitet, åtminstone nästa år.

Kan du se att det försämrat arbetsmiljön och säkerheten?

– Ja. Vi har haft ett 15-tal litauer som jobbat med fasad och de kan knappt engelska så det blir svårt att kommunicera. De basala grejerna blir lidande när det finns en språkförbistring. Det handlar om trygghet och människovärde, säger Jonas.

Han vill också värva fler medlemmar.

– Ju fler vi är ju och ju bättre täckningsgrad vi har, desto starkare blir vi. Att få alla att förstå det är att begära mycket, men vi måste hela tiden försöka prata med alla på arbetsplatsen.

– Tyvärr har det blivit väldigt mycket vi och dom, en sjukdom som finns i hela samhället.

Han går regelbundet på kretsmöten och det var där Byggnads Väst fick upp ögonen för honom.

– Jag är en engagerad person. Jag kan inte förvänta mig att någon annan ska göra allt för mig utan jag tänker att jag måste vara med och göra vad jag kan för att förbättra och förändra.

 

PETER GUSTAFSSON

Uppdaterad: