Jimmy fick 44 000 kronor för lite i lön

Jimmy började jobbade som rivare och betongarbetare på ett företag i Bohuslän. I samband med att han blev uppsagd på grund av arbetsbrist kom det fram att han fått 44 167 kronor för lite i lön.

Med hjälp av Byggnads får han nu sina pengar.

Publicerad:

Jimmy kom till företaget 2018 och började som rivare och betongarbetare. Han är outbildad, men hade jobbat som rivare i ett annat företag tidigare. Med två års arbetslivserfarenhet i det yrket skulle han enligt kollektivavtalet ha fått 88 procent av den lön de fullbetalda hade på företaget.

Det fick han inte.

– Jag hade inte den blekaste aning om detta förrän Niklas Sjölin (ombudsman på Byggnads Väst) ringde och berättade detta. När jag började fick jag 160 kronor i timmen och då tyckte jag det var en bra lön. Det var den lön jag trodde jag skulle ha, säger Jimmy.

Hur kändes det när du fick reda på detta?

– Först kändes det tråkigt att jag blivit lurad på lön. Men samtidigt kändes det skönt att få hjälp av Byggnads.

Kollegorna fick också för lite lön

Jimmy hade två kollegor som också fick för lite i lön och efter att Byggnads förhandlat med företaget fick de tre sammanlagt 220 000 kronor.

– Företaget gav oss anställda olika löner. Vissa hade mer och andra jättemycket sämre. Även om någon upptäcker att det är fel är det många som inte vågar säga ifrån. De är rädda för att förlora jobbet eller bli utpekade. Då är det gott att det finns såna som Niklas, ombudsmän på Byggnads, som kan hjälpa till. Det blir ju mycket pengar man går miste om, säger Jimmy.

Alla företag med kollektivavtal är skyldiga att informera sina anställda om vilka löner som gäller.

– Men vi fick aldrig gå på ett sådant möte. Det var bara chefens son som fick gå och han hade rätt lön.

– Det är jättesvårt att veta vad som gäller. Visst, man kan ju läsa i avtalet, men det är inte helt lätt att tolka vilken kolumn som gäller. Det är arbetsgivarens skyldighet att informera om detta, men om de inte gör det är det svårt att veta.

I det här fallet gick de anställda miste om mycket pengar. När något sådant uppdagas och det blir förhandling blir det ofta en hård smäll för många företag. I Jimmy fall var det ett litet familjeföretag.

Får sina pengar efterhand

Nu ska företaget betala Jimmy och de andra regelbundet tills de fått de pengar de har haft rätt till hela tiden.

– Men gör de rätt från början blir det ju inte så här. Det kanske funkar i ett par år, men förr eller senare kommer det fram, säger Jimmy.

Han blev som sagt uppsagd men fick ett nytt jobb ganska direkt.

– På ett sätt var det en lättnad när de sa upp mig på mitt förra jobb. För jag trivdes inte. Men det är lätt att man blir bekväm när man har ett fast jobb.

Nu har han hittat ett bättre jobb.

– Jag trivs och är glad när jag går till jobbet. De håller mig hela tiden informerad om vad som gäller. När jag har jobbat fem år ska de hjälpa mig få yrkesbevis och bli fullbetald.

PETER GUSTAFSSON

LÄS OM HUR BYGGNADS UPPTÄCKTE FELET

Fotnot: Jimmy heter egentligen något annat.

Uppdaterad: