David Berntsson, skyddsombud på Brixly.

Fotograf: Peter Gustafsson

Ergonomi är ett långsiktigt arbete

David Berntsson var ett av de skyddsombud i Byggnads region Väst som gick en extra skyddsrond under Arbetsmiljöveckan.

Vi var med när han tittade på hur arbetet med ergonomi fungerar på arbetsplatsen Opaltorget i Frölunda.

Publicerad:

Årets tema på Arbetsmiljöveckan är belastningsergonomi. Under hela vecka 43 har skyddsombuden i regionen gått skyddsronder där de fyllt i en checklista. I år har vi fokuserat på risker när det gäller belastningsergonomi. Det gäller allt från planering inför byggstart till arbetsmoment med tunga lyft, vridningar eller andra utsatta moment.

– Det känns viktigt att ha en fast vecka med ett fast ämne så att vi kan få in det i skyddsronderna och i arbetsmiljöarbetet, säger David Berntsson.

Han arbetar på Brixly och är huvudskyddsombud och HAM:are (handläggare för arbetsmiljöfrågor).

Hur fungerar samarbetet mellan dig som skyddsombud och företaget när det gäller arbetsmiljön?

– Jag tycker att vi har ett bra samarbete. Många gånger går ju byggnadsarbetare och tänker att något är fel, men de säger inget. Men vi kan inte läsa tankar. När någon säger till och vi tar upp det med arbetsgivaren så brukar vi få arbetsgivaren på banan. Då har vi ett bra samarbete och kommer framåt i det här frågorna.

"Vi måste hjälpa arbetsgivaren"

Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön är bra och säker.

– Men någonstans måste vi ändå hjälpa arbetsgivaren och berätta vad som är fel och förklara att vi som skyddsombud är här för att hjälpa och göra det rätta, säger David.

Och alla på en byggarbetsplats som ser en felaktighet måste våga påpeka risker.

Protokollen fylls i via mobilen, sedan sammanställer Byggnads svaren.

Fotograf: Peter Gustafsson

– Jag tror att alla kan bli bättre på att säga till arbetsgivaren. Självklart kan de alltid komma till mig som är skyddsombud, men det ska inte bara vara skyddsombudets ansvar.

Vad tycker du om att ergonomi är årets tema?

– Det är en viktig fråga. Vi är utsatta för risker på daglig basis. Men det är ett långsiktigt arbete där vi måste försöka göra det bästa varje gång vi till exempel lyfter något eller vrider kroppen.

Generellt sett är det kanske lättare att titta på fallskydd och liknande under en skyddsrond.

– Just på ronder har jag inte varit med om att vi tittat så mycket på ergonomi. Det är ju när vi ser någon som verkligen gör fel. Då kan vi hinta om att här behöver vi göra något annorlunda. Och samma sak här. Den anställde måste våga säga till. Här var det tungt. Kan vi lösa arbetsuppgiften på ett annat sätt, säger David.

Har fria tyglar

Han har varit skyddsombud i åtta år. På det här bygget, där Brixly bygger studentlägenheter, är han i första hand skyddsombud.

– Just här har jag fått väldigt fria tyglar att prioritera det som behöver göras. Jag lägger nog 30 timmar i veckan på att vara skyddsombud här. Ibland växer högen med uppgifter för mig som skyddsombud och ibland är det mer att göra som snickare.

Som skyddsombud på Brixly jobbar David bland annat med en app som heter Buildsafe.

Buildsafe. En app där David som skyddsombud fotar eventuella brister. Sedan har han koll på när de åtgärdas i samma app.

– Om jag ser något som jag har synpunkter på tar jag en bild av det och lägger in på appen. Sedan kan någon gå dit och ”släcka” felet. Jag tycker det konceptet fungerar bra. Det går även att använda vid besiktning, säger David.

Han går skyddsrond minst varannan vecka.

– Men i och med att jag arbetar här så ser jag ju hur det ser ut varje dag och missar i princip ingenting när det gäller arbetsmiljön.

Regionala skyddsombudet Mikael Holmqvist med David Berntsson.

Uppdaterad: