Tommy Fredriksson, Tobias och Jetlum Hasani.

Fotograf: Peter Gustafsson

"Tanken är att vi ska börja jobba mer på raka ackord"

Under måndagen och tisdagen har Byggnads Väst en grupp som går VVS-ackordstagarutbildningen i Göteborg.
Allt för att kunna bli bättre på att räkna på ackord och inte minst när det gäller att diskutera med arbetsledningen under planeringen om hur många timmar ett jobb ska ta.

Publicerad:

Dennis Johansson sitter och räknar på en uppgift under eftermiddagen.

– Det är lärorikt. Just den här uppgiften är bra, även om den är svår kan jag får bättre förståelse för en projektledare. Det är inte så lätt för dem att räkna på ett jobb, säger han.

Tommy Fredriksson satt i samma grupp som Jetlum Hasani.

– Jag gick en liknande kurs 2009, sedan har jag inte jobbat på rakt ackord. Det har varit lite blandackord. Men nu är tanken att vi ska börja jobba mer på raka ackord, säger Tommy Fredriksson.

Vad tycker du om den här utbildningen så här långt?

– Den är nyttig. För mig som MB-ledamot är det också viktigt att veta vad de andra på jobbet pratar om när de jobbar på ackord.

– Det är nyttigt för företaget också. Nu kan vi kontrollräkna och om de missat timmar kan vi påpeka det och tillsammans komma fram till vad som är rätt. Om det är ett helt lag och ett stort jobb kan det ju bli rätt stor skillnad om man räknar fel, säger Tommy.

"Man lär sig mer för varje gång"

Jetlum Hasani är skyddsombud och försäkringsinformatör och gillar att gå på Byggnads utbildningar.

– För varje gång lär man sig lite mer och förstår mer. Jag har gått Påfarten, Skyddsombudsutbildning och utbildning för försäkringsinformatörer, säger Jetlum.

Vad tycker du om den här ackordstagarutbildningen?

– Jättegivande. Det är mycket siffror och ganska svårt att räkna, men jag förstår lite mer och det är bra att få förståelse för arbetsledarna om det kanske saknas timmar.

Han tycker att fler borde vara med i Byggnads.

– Många kanske tänker att man får allt ändå även om man inte är med i facket. Men om vi blir färre är det lätt att vi får det sämre och sämre. Så det är jätteviktigt att vara med i facket även om man inte går utbildningar och engagerar sig.

Eddy Lundmark, Lukas Klint och Dennis Johansson.

Fotograf: Peter Gustafsson

Uppdaterad: