Carl Holmén visar runt på taket på arbetsplatsen.

Fotograf: Peter Gustafsson

MB-gruppen börja få gehör när det gäller inlåning

Carl Holmén som är snickare på Vestia har fullmakt för arbetstid, HEA-listor och utbildning.

– Det som tar mest tid är in- och utlåning. Speciellt inlåningen av personal från andra företag. Det kämpar vi med, säger han.

Och MB-gruppen har börjat få gehör hos arbetsgivaren.

Publicerad:

Just nu är Carl på deras arbetsplats i Gamlestaden där de renoverar en av de gamla industrilokalerna som ska bli kontor och eventuellt en restaurang på bottenplan.

På frukostrasten kommer Christofer Borg, som är skyddsombud och med i MB-gruppen. Även lärlingen Erfan och ett par kollegor till dyker upp.

Christofer, Erfan och Carl.

Fotograf: Peter Gustafsson

Helst vill de jobba fler från Vestia tillsammans på samma bygge.

– Vi är inte så många egna på varje bygge. Det är många inlånade och då blir det mycket att vi får gå på olika arbetsplatser och se till att allt fungerar. Men vi vill producera, inte hantlanga, säger Christofer.

Bättre att företaget säljer ut hela delar av jobben

De tycker att det är bättre att företaget säljer ut hela delar på jobb.

– Då kan en underentreprenör sköta sig helt själv på den delen av jobbet, säger Christofer.

MB-gruppen på Vestia för samtal med företaget om rutinerna för in- och utlåning.

– Företaget är bra. Vi tror att de vill göra rätt och de säger ”vi löser detta” och det är det vi jobbar med nu, säger Carl.

Samma vecka som vi var på arbetsplatsen träffade MB-gruppen ombudsmannen Linda Djärv från Byggnads Väst och pratade om i första hand inlåningen.

– Mötet med gick super och företaget ska nu ta fram bättre rutiner för det, berättar Carl. 

Han är sammankallande i MB-gruppen och även skyddsombud, ”hammare” och försäkringsinformatör.

Fick en fullmakt av Byggnads

Alla dessa uppdrag ledde till att Byggnads Väst frågade om han vill ha en fullmakt och Carl tackade ja. Den fullmakten har han nu haft i två år.

– I och med att jag sitter på många kunskaper är det många som ringer mig. Det blir väl att jag jobbar fackligt ungefär en dag i veckan. Men jag tycker det är kul. Det är roligt att lära sig nya saker, säger Carl.

Byggnads Västs ordförande Patrik Jerksten och Carl Holmén.

Han tycker att han får bra stöttning från Byggnads Väst när det gäller fullmakten och det fackliga jobbet.

– Vi har bra kontakt med Linda och vi har möten där hon och företaget är med då vi går igenom vad som gäller, säger Carl.

Även om rutinerna kring inlåning kan bli bättre trivs han, Christofer och Erfan bra på Vestia. De är cirka 35 yrkesarbetare

– Vi har ett bra gäng och det är ett bra företag. Vi måste bara komma fram till hur vi ska lösa inlåningen. Vi har försökt ge ledningen lappar som är lätta att fylla in. De måste bli bättre på att ge oss information även om de bara lånar in personal i två veckor, säger Carl.

Uppdaterad: