Patrik Jerksten är ny ordförande för Byggnads Väst.

Fotograf: Peter Gustafsson

Patrik Jerksten ny ordförande för Byggnads Väst

På lördagens regionfullmäktige blev Patrik Jerksten vald till ny ordförande för Byggnads Väst. Vi gratulerar och önskar honom lycka till.

Samtidigt tackar vi avgående ordförande Tomas Emanuelsson för hans många år på posten. Han har varit ordförande under alla år sedan region Väst bildades 2012. 

Publicerad:

Det var ett välbesökt regionfullmäktige. Gästen Jonas Attenius valdes som ordförande för lördagens möte och han fick fullt upp eftersom det blev två slutna omröstningar och mycket att hålla reda på. 

Jonas är gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, men har en bakgrund som snickare och har själv suttit i styrelsen för Byggnads Väst innan han gick över till politiken på heltid.

Fullmäktige hade även besök av bostadsministern Johan Danielsson som gjorde ett bejublat framträdande där han lovade att slå tillbaka fusket i byggbranschen.

Johan Danielsson.

– Vi kan inte ha en byggbransch där fusk och brott tillåts. Våra skattepengar ska aldrig få gå till fuskare och kriminella, sa Johan Danielsson och fick hela fullmäktige med sig.

– Vi har redan börjat med att se till att det är mycket mer kännbara ekonomiska straff för företag som fuskar.

Valet av ordförande viktigaste punkten

Den punkt som flest var intresserade av inför mötet var ändå valet av ordförande för Byggnads Väst.

69 röstberättigade var på plats när det var dags.

Två personer var nominerade. Tomas Emanuelsson och Patrik Jerksten och det blev det en sluten omröstning som det alltid ska vara vid personval.

Omröstningen slutade 53–16 till Patrik Jerkstens fördel.

I slutet av mötet lämnade Tomas över ordförandeklubban och önskade Patrik lycka till.

– Ta hand om Byggnads Väst på ett bra sätt nu och det vet jag att du kan, sa Tomas.

Tomas Emanuelsson, till höger, önskar Patrik Jerksten lycka till som ny ordförande.

Båda två fick blommor och Patrik höll ett kort känsloladdat tal.

– Vi ska vara ett starkt Byggnads Väst och det kan vi göra tillsammans, sa han.

Tomas fick en varm applåd. Han har suttit som ordförande för regionen sedan 2012. Innan det satt han drygt sex år som ordförande för Byggtolvan i Göteborg.

Två "nya" i regionstyrelsen

Även Stephanie Olsson fick blommor då hon tackades av för sitt arbete i regionstyrelsen de senaste åren. Stephanie blir nu ombudsman och chef för organisationsenheten i Byggnads Väst.

Simon Hagel och Sam Ekman valdes in i styrelsen. Även där blev det en sluten omröstning då det var tre nominerade och två platser. 

James Karlsson var det tredje namnet och han fick en röst mindre än Sam.

Simon Hagel sitter redan i styrelsen men fick nu en ordinarie plats. Sam Ekman har suttit i styrelsen tidigare och gör nu comeback.

Även Unga Byggare i väst har fått en ny ordförande. Mathias Lindahl valdes fram av Unga Byggare tidigare i år. Men i lördags fick hela fullmäktige beskedet.
Grattis Mathias!

God ekonomi

Byggnads Västs kassör, Daniel Hell, presenterade budgeten och Byggnads Väst har en stabil budget. Resultatet för 2021 blev 13,6 miljoner på plussidan. Detta bland annat efter försäljning av aktier då aktieinnehavet inte får vara en för stor del av budgeten i Byggnads och liknande föreningar.

 

Uppdaterad: