Alex Korsbakke

Fotograf: Peter Gustafsson

"Det kan bli svåra skador om någon mår dåligt på jobbet"

Skyddsombudet Alex Korsbakke ser fram emot årets Arbetsmiljövecka i oktober.

2022 fokuserar Byggnads extra på psykosocial arbetsmiljö.

– Ack så viktigt att titta på. Det kan bli väldigt svåra skador om någon mår dåligt på jobbet och det ignoreras, säger han.

Publicerad:

Alex jobbar som ventilationsmontör på Frigovent Inneklimat AB i Halmstad. Där har han varit i fem år. Då bytte han bana från sitt jobb som systemutvecklare.

– Tanken var att jag skulle hoppa in och hjälpa till i två veckor, men jag fastnade. Jag blev glatt överraskad över att jag klarade av jobbet och det är fortfarande väldigt roligt. Jag har haft många olika jobb och gillar att prova nytt, men nu tror jag faktiskt att jag stannar, säger Alex.

– Jag gick från att vara tjänsteman till att vara knegare och det är jag lite stolt över.

Frigovent är ett företag med cirka 20 anställda.

– Det var väldigt välkomnande och vi är ett trivsamt gäng. Det är lite som en familj, är det några trätor så löser vi det.

Blev föreslagen som skyddsombud

För drygt två år sedan föreslog kollegorna att han skulle bli skyddsombud.

– Jag hoppade på uppdraget. Sedan har jag gått utbildningar och jag har terroriserat Marcus Toftén (regionalt skyddsombud på Byggnads) med frågor.

Alex har också lusläst lagar och förordningar.

– Jag har lätt för att sätta mig in i regelverk. Det är ju inte så att jag lär mig det innantill, men nu vet jag var jag ska hitta informationen, säger han.

Han tycker att fackliga frågor är intressanta.

– Jag är ju fortfarande nybörjare och det är spännande. Jag lär mig något nytt varje dag.

Som skyddsombud ser han sin roll som att han hjälper företaget att göra rätt.

– De håller inte alltid med, men de lyssnar. Jag vill att det ska vara ett samarbete och det gäller att välja sina strider. Om jag går på varenda fel så dränker jag mina arbetskamrater med småsaker och till slut är det ingen som lyssnar.

Finn alltid saker att förbättra

Det är hela tiden saker att förbättra när det gäller arbetsmiljön.

– Det är inte alltid vi får de bästa förutsättningarna på en arbetsplats när vi är ute på en entreprenad och ska samverka med andra företag. Det gäller att företagen samarbetar kring arbetsmiljön. Det är viktigt med bra kommunikation och god ton på en arbetsplats.

I år är det alltså tema psykosocial arbetsmiljö under Arbetsmiljöveckan (vecka 43).

– Det känns viktigt. Det kan finnas många orsaker till att någon inte mår bra på jobbet och det kan vara så att ingen annan på arbetsplatsen förstår att en kollega mår dåligt. Det finns tabun som vi måste jobba bort. Vi måste få bort machokulturen och våga ta upp känsliga ämnen.

Han tycker att det blivit vanligare att den psykosociala arbetsmiljön lyfts fram.

– När vi går en skyddsrond är det inte bara den fysiska arbetsmiljön vi tittar på, vi pratar också om mjuka värden som om det är god sämja på arbetsplatsen och vi tittar på om någon är diskriminerad. Det får inte förekomma mobbning eller särbehandling.

Anonym enkät

På Frigovent där Alex arbetar skickar de varje månad ut en anonym enkät där medarbetarna kan berätta om de känner sig utsatta.

– Både fack och företag måste lyfta det här ännu mer så att den psykosociala arbetsmiljön ligger på agendan. Det är så många timmar vi ska umgås på jobbet och vi ska ha trevligt tillsammans. Alla ska komma hem glada och nöjda.

Uppdaterad: