Patrik Jerksten är ny ordförande för Byggnads Väst

Fotograf: Peter Gustafsson

Patrik Jerksten: "Vi ska vara offensiva och driva saker själva"

På regionfullmäktige röstades Patrik Jerksten fram som ny ordförande för Byggnads Väst.

– Det är oerhört hedrande att få ett sådant fint förtroende från medlemmarna, säger Patrik.

Publicerad:

Efter tio år som ordförande för regionen fick Tomas Emanuelsson lämna över ordförandeklubban till Patrik Jerksten på regionfullmäktige i mars.

Patrik är vald på fyra år och känner sig laddad att sätta i gång direkt.

– Det känns fantastiskt, säger Patrik.

Redan andra dagen i sin nya roll var han med ute på arbetsplatser i Trollhättan och Uddevalla, där vi körde Byggnads på bygget med korvgrillning och bygg- och facksnack.

– Jag vill att Byggnads får en starkare lokal förankring, alltså att våra medlemmar får ett starkare inflytande på sina arbetsplatser. Självklart vill jag att vi ska bli fler, men det gäller också att medlemmarna får tillbaka synen på att Byggnads är en stark och positiv kraft. Facket är den enda möjligheten vi arbetare har att vara med och påverka.

Har alltid trott på fackets kraft

Patrik har haft flera olika jobb och yrken genom åren, men han har alltid trott på fackets kraft oavsett om han har varit med i Hotell och restaurang, Musikerförbundet, Metall eller HTF som i dag heter Vision.

När han blev takläggare på Sandö Tak 2007 gick han med i Byggnads och gick utbildningar som Påfarten, FFV-grund och MB-utbildningen.

– Jag blev MB-ledamot och sedan handledare för MB-utbildningar och Påfarten, säger Patrik.

Hans fackliga brinn och engagemang ledde till att han anställdes som ombudsman på Byggnads i Januari 2017.

Drygt fem år senare är han alltså ny ordförande för Byggnads Väst. Det första han vill göra för att Byggnads ska kunna flytta fram positionerna är att få i gång snacket på arbetsplatserna.

– Ombudsmän, förtroendevalda och medlemmar. Alla måste börja prata mer om facket och få fler att förstå hur det fungerar. Det är skitviktigt att vi pratar med varandra om våra rättigheter och skyldigheter och bildar varandra. Det går inte att köra ensam är stark. Det ser vi ju hur det går. Människor blir bara utnyttjade.

"Vi ska framåt"

Patrik vill se rörelse.

– Det finns tre alternativ, antingen går vi bakåt, eller står stilla, eller så går vi framåt. Bakåt är inget alternativ, stå still är ingen rörelse. Vi måste tillbaka till att vara en arbetarrörelse, vara offensiva och progressiva och driva saker själva. Inte backa eller vara passiva och vänta på att få en snyting innan vi agerar. Vi skall framåt!

Grunden till större inflytande på arbetsplatserna är självklart att vi blir fler.

– Om vi kan få fler att vilja vara medlemmar får våra MB-grupper och alla förtroendevalda mer tryck i grejerna, säger Patrik.

– Vem som ska stå upp för en anställd som inte får ut sin arbetstidsförkortning? Om inte Byggnads står upp för arbetarna är det ingen som kommer att göra det. Det råder inget tvivel om att facket står på arbetarnas sida.

Patrik hoppas att fler får upp ögonen för hur facket fungerar.

– Att inte vara medlem är att ge WO till arbetsgivarna. Då har du redan förlorat. Många hoppas ju på att vinna ändå, men det finns ingen som någonsin vunnit på WO.

Patrik Jerksten

Ålder: 47 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Gift med Anna och tillsammans har de tre barn.

Jobb: Anställd som ombudsman på Byggnads Väst sedan 2017. På Byggnads har han jobbat med inriktning på utbildnings- och avtalsfrågor och har varit handledare på många utbildningar.

Bakgrund: Snickare och musikproducent i en studio, han har jobbat i metallindustrin och gjort en del annat innan han blev takläggare 2007. På Engman Tak var han de sista sju åren innan han började på Byggnads 2017.

Aktuell: Ny ordförande för Byggnads Väst sedan den 26 mars 2022. Han är vald på fyra år.

På fritiden...

Patrik har spelat musik så länge han kan minnas, både trummor och gitarr.

Genom åren har det blivit många olika band som Transport League, Dream Evil och en konstellation som hette Passenger med bland annat Anders Fridén från In flames.

Det har varit många år med turnéer i Europa och USA och spelningar på de flesta stora festivalerna i Europa.

Patrik började också tidigt skriva musik och den musikaliska satsningen mynnade ut i att han jobbade som producent i Studio Fredman i sex år. Någon gång på vägen byggde han också en studio.

Nu spelar han gitarr och skriver han all musik i bandet Cronic som han själv definierar som ”Gött röj”

Uppdaterad: