FOKUS. Deltagarna kämpade med ganska kluriga räkneuppgifter.

Fotograf: Peter Gustafsson

"Jag borde gått denna kursen tidigare"

I dag och i morgon har vi ett gäng som går Byggnads VVS ackordstagarutbildning i Göteborg.
Allt för att kunna bli bättre på att räkna på ackord och få ut så mycket som möjligt av arbetstiden.

– Det känns som att den här kursen skulle jag gått för länge sedan, sa Tommy, en av deltagarna.

Publicerad:

Det var full räkneaktivitet när vi tittade in i utbildningslokalen på Byggnads Västs regionkontor i Göteborg. Fyra grupper räknade på olika exempel.

Fotograf: Peter Gustafsson

Inte helt lätt så här i början av kursen innan de nya kunskaperna satt sig. Det märktes inte minst när det var dags att redovisa. Alla fyra grupperna hade kommit fram till olika summor.

– Och då blir det ett femte svar med mitt här, sa kursledaren Patrik Johansson, ombudsman på Byggnads och möttes av både skratt och en del bekymrade miner.

Kunskaperna gynnar både dig och arbetsgivaren

Tanken är såklart att när deltagarna går hem efter kursen ska de kunna räkna mer exakt på alla sina jobb. Det är bra för dem som anställda (och självklart även för arbetsgivarens planering).

– Jag har fått lite mer hjälpmedel, lathundar och tips och trix på hur, var och när det är lämpligt att mäta mina jobb. Jag lär mig vad jag ska hålla koll på. Jag kommer att ha mycket nytta av den här utbildningen, sa Tommy som jobbar på Gunnar Hansson Svetsteknik.

Det var något som fler av deltagarna stämde in i.

– Det är jättebra. Jag har jobbat ganska mycket på ackord, men är självlärd. Här har jag fått mycket information om saker jag inte kände till. Jag har tänkt gå den här kursen länge, sen kom pandemin, men nu känns det jättebra att fokusera på detta, sa Henrik från Bravida.

– Ja. Den här kommer jag ha i fickan, sa Tommy och höll upp Härftet "Normtid VVS".

Titeln kanske inte säger så mycket, men i den finns det mesta du behöver veta för att planera och räkna på dina jobb.

Fräschade upp sina minnen

En VVS:are från Kungäls rörläggeri gick kursen 2008.

– Men det är alltid bra att friska upp minnet, sa han.

Så om du är VVS:are och håller till i Göteborgstrakten har vi en ny utbildning på sensommaren. Vi återkommer med datum. Och om ni är intresserade av den hör av er till patrik.johansson@byggnads.se eller niclas@dahlqvist@byggnads.se

Uppdaterad: