För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Byggnads, länk till startsidan
Byggavtalet är klart

Klart med nytt kollektivavtal: Höjd lön för byggnadsarbetarna

Löneökningar på 6,4 procent över två år, riktade satsningar för kran- och maskinförarna samt bättre ersättningar för de som reser långt till jobbet. Det är lite av innehållet när byggbranschens största kollektivavtal blev klart i natt.

– Levnadskostnaderna ha ökat lavinartat under de senaste åren, vårt mål var att ge medlemmarna mer pengar i plånboken och det har vi lyckats med. Det här avtalet kommer att göra skillnad för våra medlemmar och det är jag väldigt nöjd med. Vi gör dessutom en riktad satsning mot kran- och maskinförarna och de som har lång resväg till jobbet, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

Byggavtalet är Byggnads största kollektivavtal och påverkar ca 100 000 yrkesarbetare i byggbranschen. Det nya avtalet gäller från 1 maj 2025 till sista 30 april 2027. Löneökningen gäller från första löneperioden efter 30 april.

Avtalet i korthet:

Högre lön

Löneökning enligt märket på 6,4 procent fram till sista april 2027. 3,4 procent första året och 3,0 procent andra året. Pensionsavsättningen höjs med 0,1% år ett och ytterligare 0,1% år två.

Det innebär att en genomsnittlig byggnadsarbetarlön (39 775 kr i månaden) ökar med cirka 2 504 kronor över två år. Varav cirka 1 312 kronor redan i år och ytterligare ungefär 1 192 kr nästa år.

Rejält höjd lön för kran- och maskinförare

Tornkranförare som arbetar som underentreprenörer får lägst ackordssnittet på orten.

Övriga kran och maskinförare som arbetar som underentreprenörer får högre lägstalön vid större uppdrag på byggarbetsplatser.

I Stockholm och Uppsala höjs lägstalönen till 245kr i timmen. I övriga landet höjs lägstalönen till 235 kr i timmen. Gäller på nystartade arbetsplatser från och med 1 augusti 2025.

Mer betalt för alla som reser långt till jobbet

Den tidigare gränsen gällande ersättning för dagliga resor höjs från 87 km enkel resa till 120 km. Det innebär att de som har 12 mil enkel resa till jobbet får 3 300 kr mer i månaden.

AC i kranarna 

Krav på klimatanläggning i alla torn- och mobilkranar, senast 1 jan 2026.

Tydligare krav på vad som ska ingå i en hälsoundersökning

Parterna rekommenderar att en hälsoundersökning minst ska innehålla:

  • Ergonomisk undersökning
  • Screening för vibrationsskador
  • Upprättande av hälsoprofil
  • Screening för psykisk ohälsa
  • Förekomst av eller predisponering för besvär i luftvägar
  • Förekomst av eller predisponering för hudbesvär/allergier
  • Hörselundersökning
  • Synundersökning

Byggavtal löneökningar

År 1:
  • Utgående lön räknas upp med 7,54 kronor per timme alternativt 1312 kronor per månad.
  • Grundlön för yrkesarbetare utges med 196 kronor per timme alternativt 34 104 kronor per månad.
År 2:
  • Utgående lön för yrkesarbetare räknas upp med 6,85 kronor per timme alternativt 1192 kronor per månad
  • Grundlön för yrkesarbetare utges med 203 kronor per timme alternativt 35 322 kronor per månad.

Publicerad: 6 maj 2025

Relaterade ämnen

  • Klart med nytt kollektivavtal för plåt- och ventilationsbranschenUnder onsdagen enades Byggnads och arbetsgivarparten Plåt & Ventföretagen om ett nytt kollektivavtal för anställda i plåt- och ventilationsbranschen. Avtalet berör ca 10 000 yrkesarbetare och innehåller utöver lönehöjningar även ökad restidsersättning och bilersättning.
  • Klart med nytt kollektivavtal: Höjd lön för byggnadsarbetarnaLöneökningar på 6,4 procent över två år, riktade satsningar för kran- och maskinförarna samt bättre ersättningar för de som reser långt till jobbet. Det är lite av innehållet när byggbranschens största kollektivavtal blev klart i natt.
  • Byggnads och Glasbranschföreningen växlar avtalsyrkandenIdag växlar Byggnads och Glasbranschföreningen avtalsyrkanden på Glasmästeriavtalet. Fokus för årets avtalsrörelse i glasbranschen ligger bland annat på högre lön men även insatser för bättre arbetsmiljö och ökad jämställdhet.