Qatar: ”Hur kan någon vilja behandla andra människor så här illa?”

”Lönerna hålls inne. Arbetsgivarna har tagit deras pass. Även om jag var förberedd på vad jag skulle möta fick jag ändå en känsla av overklighet. Hur kan någon vilja behandla andra människor så här illa?”
Publicerad:

Det frågar sig Byggnads ordförande Johan Lindholm i senaste numret av LO-aktuellt, där han berättar om intrycken från sina besök i Qatar och det globala bygg- och träfacket BTI:s arbete för att förbättra villkoren på plats.

Byggboomen inför Fotbolls-VM i Qatar har redan kostat minst 1 400 byggnadsarbetare livet, enligt uppgifter från olika ambassader i landet.

– Dödsolyckorna beror på undermålig säkerhet, men också på att arbetarna ständigt är trötta och hungriga. Men regimen i Qatar vill inte erkänna några fel eller medge att arbetsplatserna är farliga och boende villkoren undermåliga säger Johan Lindholm.

Det stora antalet dödsfall hänger enligt BTI ihop med de slavliknande villkor som det så kallade Kafala-systemet skapar – enligt vilket arbetare varken har rätt att byta jobb eller lämna landet utan arbetsgivarens godkännande – liksom bristen på fackliga rättigheter.

– I Qatar är fackföreningar tillåtna enbart för de inhemska medborgarna. Migrantarbetarna får inte bilda fackföreningar, säger Johan Lindholm.

Tillsammans med det globala facket BTI deltar Byggnads sedan flera år i sportkampanjen Decent Work – Fair Play för alla lag med målet att förbättra villkoren för dem som bygger sportarenorna. Ett viktigt steg på vägen är att få Fifa att börja ställa krav på Qatar och andra värdländer.

– Om Fifa hade lyckats borde dödssiffrorna för migrantarbetare i Qatar ha minskat. Men det har inte skett, säger Christer Wälivaara, internationell strateg för facksammanslutningen 6F där Byggnads ingår.

Med stöd av bland andra Byggnads pågår också ett arbete med att stödja organisering av migrantarbetare på plats i Qatar och erbjuda dem facklig hjälp från medlemsförbund i Indien och Nepal.

– Detta är en del av en större global strategi som handlar om att stärka migrantarbetarnas situation, men även om att öka organisationsgraden inom den informella ekonomin, säger Jin Sook Lee, som är migrations- och kampanjansvarig på BTI.

Uppdaterad:
Kategorier: