Cecilia Malmström talar med kluven tunga

"Malmström bidrar själv till jobbtrafficking". Byggnads ordförande Hans Tilly skriver en replik på Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström inlägg på SvD:s Brännpunkt, den 22 oktober 2010, om modern slavhandel .
Publicerad:


Malmström bidrar själv till jobbtrafficking

Sedan 2007 har vi inom Byggnads talat om det allt mer vanligt förekommande utnyttjande av utländsk arbetskraft. Åtskilliga är de gånger vi har berättat att våra utländska kolleger arbetar under slavliknande förhållanden. De saknar ofta det allra mest grundläggande arbetsskyddet, får inte ut sina löner, bor i utdömda lokaler och hotas av sina arbetsgivare om de talar med facket eller med svenska myndigheter. Detta är inget annat än utnyttjande av människor som kommer hit för att hitta sin försörjning. Vi kallar det jobbtrafficking och likställer det med annan människohandel.

När vi väl etablerade begreppet jobbtrafficking fick vi enorm kritik för att vi likställde utländska byggnadsarbetare som arbetar under hot och misshandel i villaförorter i Sverige med trafficking som rör sexhandel. De som skrek högst var bland annat Peter Wolodarski, chef för DN: s ledarredaktion, Magnus Andersson, ordförande i Centerns ungdomsförbund och Expressens ledareskribent Erik Erfors.

Därför är det glädjande och välkommet när Sveriges EU‑kommissionär, Cecilia Malmström, skriver att ”Vår tids slavhandel måste bekämpas” på Brännpunkt (18/9). Cecilia Malmström skriver bland annat om sitt möte med unga män som tvingas arbeta med plattsättning och som utnyttjas av en traffickingliga som är baserad i Storbritannien. Malmström skriver att sexuellt utnyttjande inte är den enda sortens exploatering som traffickingligorna ägnar sig åt. De unga männen i villaförorten, som säkert många har stött på, är ett exempel på liknande fall, och det finns många fler. Inom Byggnads stöter vi dagligen på utnyttjad arbetskraft.

Det är glädjande och inte en dag för tidigt att Cecilia Malmström och EU-kommissionen ser de problem som Byggnads har pekat på i årtal. Det är också bra att Malmström vill ta krafttag mot jobbtraffickingen. Det är därför obegripligt att EU-kommissionen, på Cecila Malmström inrådan, på andra håll lägger lagförslag om gästarbete som förvärrar problemet med jobbtrafficking och som leder till lönedumpning.

Vi är starkt kritiska till det förslag Malmström lagt fram och som öppnar för säsongsarbete i EU för utländska gästarbetare. I strid med EU:s grundläggande regler om icke-diskriminering föreslår Cecilia Malmström att en lagstadgad skillnad skall göras av villkoren för säsongsarbete och för fast anställning. De länder som tar emot gästarbetare får själva ange vilka regler som gästarbetarna ska underkastas när det gäller löner och arbetsförhållanden. Rätten till likabehandling med svensk arbetskraft garanteras inte. Den fråga vi ställer oss är varför utländsk arbetskraft ska ha sämre villkor än svensk arbetskraft?

Lagstiftningen ger inte heller utomeuropéerna några fackliga rättigheter. Risken är därför uppenbar att lagförslaget öppnar för många typer av missbruk. Bland annat anges inte några som helst rättigheter för gästarbetarnas familjer eller rätt till bostad eller ersättning för hemresa efter den upp till sex månader långa sejouren på den europeiska arbetsmarknaden.

Cecilia Malmström kan inte å ena sidan beklaga att människor utnyttjas på arbetsmarknaden genom jobbtrafficking och å andra sidan lägga förslag som ställer stora grupper utanför lagligt skydd och som leder till att risken för utnyttjande och trafficking ökar.

Vi kan inte tolka det på annat sätt att Cecilia Markström talar med kluven tunga.

HANS TILLY

ordförande för Byggnads
Uppdaterad: