Avtalsråd hölls inför 2013 års avtal

Den 15 november diskuterades Byggnads avtalskrav – avtal för avtal - mellan förbundsledning, ordföranden i regionerna, avtalsansvariga och övriga ledamöter - mellan 80 och 90 personer.
Publicerad:

Förra avtalsrörelsen blev en lång resa, då det blev en splittring mellan industriförbunden och övriga LO-förbund.

– Vi har en samordnad motpart som gör allt för att slå sönder oss, därför är samordningen inom LO oerhört viktig för oss, sa Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare. Bland annat har man inom ramen för samordningen fattat beslut om att ingen ska behöva "sälja något i avtalet" för att komma upp i rätt krontal. – Där ska vi stå upp för varandra, sa Torbjörn Hagelin.

Under de senaste avtalsrörelserna har Byggnads som LO-kollektiv i allt större omfattning tappat kontrollen över priset på arbete på arbetsplatserna. Sammanhållningen har inte varit på topp, vilket gjort att tjänstemännen har haft en större löneökningstakt än arbetarna. Det kan också med fog diskuteras om Byggnads verkligen har tagit ut det löneutrymme som är möjligt.

– Ska vi vara självkritiska har en del av vårt löneutrymme gått till tjänstemännen och akademikerna. Statistiken talar sitt tydliga språk. De har dragit ifrån oss arbetare med cirka 1 procent per år i högre löneökningstakt. Och då har jag inte räknat in alla de rekordhöga aktieutdelningar som företagsägarna har berikat sig med, sa Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

I denna avtalsrörelse står LO enat. BI möter inte bara Byggnads utan hela LO när vi ska förhandla om våra löneökningar, där kravet är satt till 2,8 procent för samordningen.

– Jag ska göra allt som står i min makt för att inte svika det fackliga löftet – det måste bli ett slut på realisationen av arbetare och våra löner, sa Johan Lindholm i sitt tal till avtalsrådet.

Hårdare krav på arbetsmiljön, huvudentreprenörens totalansvar och bort med oseriösa företagare i bemanningsbranschen. Det är några av Byggnads avtalskrav inför 2013 års avtalsrörelse.

Den 17 december kommer Byggnads att presentera sina avtalskrav för motparten, Sveriges Byggindustrier. Byggavtalet går ut i slutet av februari. De andra avtalen, vvs-, kyl-, plåt- och glas går ut i slutet av slutet av mars. Entreprenadmaskinavtalet går ut i slutet av april.

Uppdaterad: