Byggnads åker tillbaka till Qatar

Mellan den 6-8 november reser Byggnads ordförande Johan Lindholm till Qatar för att följa upp och med egna ögon se vad som har hänt sedan han var där för drygt ett år sedan. Resan görs tillsammans med den internationella federationen för bygg- och träfacken i världen BWI. Under besöket kommer delegationen att träffa företrädare från Qatars regering, byggföretag och man kommer att besöka läger där byggnadsarbetarna bor.
Publicerad:

- De starkaste intrycken från förra resan till Qatar fick jag under de utflykter vi gjorde nattetid utanför det officiella schemat. Vi besökte ”labourcamps” och vi fick se hur migrantarbetarna bodde och vi fick chans att prata med dem. Det vi fick höra då glömmer jag aldrig. Vi lovade de arbetare vi träffade att driva deras frågor men vi lovade dem att också komma tillbaka och fortsätta att visa vårt stöd i deras kamp för schysta villkor och mänskliga rättigheter, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

- Medan Qatar och FIFA fortsätter att putsa fasaden så försöker vi, via BWI, att hjälpa och organisera de migrerade arbetarna. Det finns bland annat ett pågående arbete med de multinationella europeiska byggföretagen med verksamhet i Qatar och där har en del framsteg gjorts, avslutar Johan Lindholm.

Bakgrund

Resan till Qatar är en del i ett större internationellt arbete som Byggnads gör inom ramen för projektet Decent Work. Det syftar till att öka de fackliga och mänskliga rättigheterna vid byggnationerna inför alla större internationella idrottsevenemang som OS och Fotbolls-VM. Qatar har uppmärksammats som ett skräckexempel där migrantarbetare utför byggnationerna under vidriga förhållanden. Dödssiffrorna och lidandet är redan uppe i höga nivåer och världen fick upp ögonen för detta för ca ett år sedan då tidningen The Guardian avslöjade chockerande uppgifter om förhållandena i Qatar. Vid samma tidpunkt åkte Byggnads och BWI till Qatar. I samband med besöket togs en lista på 11 krav på förändringar till Qatar och FIFA. Det går dock trögt att få till verkliga förändringar. Till exempel så står Qatar fortfarande bakom Kafala-systemet som är vår tids moderna slaveri.

 

 

 

 

Uppdaterad: