Byggnads träffar regeringen om dödsolyckor

Idag onsdag 14 februari träffar Byggnads arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg med anledning av de allvarliga arbetsplatsolyckorna i byggbranschen.

Publicerad:

– Jag förväntar mig skarpa åtgärder som på allvar tar i uti med problemet. Nu måste det vara slutsnackat. Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen är klart överrepresenterad i statistiken.

– Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken måste agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Så vill Byggnads få säkrare byggarbetsplatser

Det har gjorts flera utredningar gällande orsaken till olyckor, och särskilt dödsolyckor på svensk arbetsmarknad.

Slutsatserna är desamma:

  • För många aktörer i samma projekt.
  • Långa kedjor av underentreprenörer.
  • Hård tidspress.
  • Bristande kunskap i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
  • Många utländska aktörer med olika syn på säkerhetskultur och svårigheter med språk.
  • Utbredd arbetslivskriminalitet.

När omständigheterna till olyckorna undersöks går samma mönster igen, bristande eller obefintliga riskbedömningar, bristfällig arbetsledning, bristande instruktioner och inblandning av flera aktörer.

– Byggbranschen måste regleras om vi ska ha en chans att nå upp till regeringens nollvision. Vi kräver att man gör som i Norge och begränsar antalet tillåtna underentreprenörsled till max två. Idag ser vi arbetsplatser där hundratals företag trängs med varandra och arbetsmiljö­ansvaret bollas runt som en het potatis, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Fler åtgärder för säkrare byggarbetsplatser

  • Tydliga arbetsmiljökrav måste ställas i upphandlingar. Byggherren behöver också säkerställa att det företag som lämnar anbud har de resurser och den kunskap som behövs.
  • Huvudentreprenören måste ges ett delat arbetsmiljöansvar eller ”utökat rådighetsansvar” i linje med den statliga offentliga utredning som färdigställdes förra året. Samma utredning föreslår också en lagändring som skulle ge skyddsombud möjlighet att använda arbetsmiljölagens rätt att stoppa farligt arbete och begära arbetsmiljöåtgärder hos underentreprenörer. Två åtgärder som Byggnads anser skulle få stor effekt.
  • Arbetsmiljöverket måste ges möjlighet att utfärda sanktionsavgifter om arbetsgivarna brister i exempelvis riskbedömningsarbetet eller i att fördela arbetsmiljöuppgifter.
  • Skärp straffen. Det måste få konsekvenser om arbetsgivarens brister leder till att arbetstagare skadas, blir sjuka eller omkommer till följd av sitt arbete. Endast en tiondel av de senaste årens dödsfall har fått någon form av rättslig konsekvens. Endast i en handfull fall leder till fällande i domstol. Inte i något fall har fängelse utdömts, trots att arbetsmiljöbrott bedömts som grovt och att sex års fängelse finns i straffskalan.
  • Det behövs mer resurser och kompetens till polis och åklagare som arbetar med att utreda arbetsmiljöbrott, så att utredningarna utföras snabbare (de flesta fall tar det över 18 månader till åtal).

 

Uppdaterad: