”Omställningen till service var ganska stor”

För ett år sedan bytte Emma Korsgren till service. Hon ser fördelar med variation i arbetet och tar mycket ansvar. Nackdelen är att det är utmanande att vara liten i kroppen, men hon är inte rädd för att be om hjälp.

Publicerad:

VVS-montören Emma Korsgren tog steget att efter fyra år på entreprenad i Borlänge, gå över till service i Leksand. Omställningen var ganska stor. Från att gå på fasta tider och rutiner, till att jobba mer flexibelt.   

– Det är tungt emellanåt. Att bära värmepumpen till en privatkund är värst. Då behöver jag bära mellan bil och källare utan hiss, då brukar jag fråga om hjälp.

Emma och hennes kollegor tar bilen med hem, en särskild överenskommelse de gjort med arbetsgivaren för att effektivisera arbetsdagen. Hon har en bra arbetsgivare, men det gäller att ge och ta. Idag hinner hon med livspussel och vab, samtidigt som det blir en och annan lunch i bilen på väg till nästa jobb.

Sträckan hon kör ut till kund varierar, som mest tio mil. Och det gäller att vara vaksam på det hon möter.

– Jag gör själv en bedömning utifrån företagets checklista, om det går att arbeta eller inte. Misstänker jag att det finns mins-ta lilla asbest avbryter jag arbetet direkt. Då skickar de en sanerare för att ta prover. Finns det el inblandat ska jag ringa elektriker. 

DET ÄR VIKTIGT att våga ta egna beslut och aldrig ta risker, likadant om det finns risk att falla. Blir Emma osäker ringer hon en erfaren kollega eller projektledaren, privatkunden har oftast ingen koll. 

Ibland åker hon vägen om etableringen, där det finns toalett, dusch och möjlighet att värma dosan (dalmål för matlåda). Är hon hos kund brukar hon fråga om hon får låna toaletten. 

– Annars vet de att jag lär åka och då erbjuder de oftast. Jag är medveten om att arbetsgivaren aldrig får neka mig att åka via boden för toa och lunchrast, men ofta vill jag bara göra klart och åka hem.

– Jag trivs och står inte inom fyra väggar varje dag, utan får se lite mera byar. Jag kan stanna för lunch på ett ställe med fin utsikt. Byggnads är alltid min stöttepelare om jag har frågor, det är därför jag är medlem.  


Emma tipsar! 

  • Gör upp med arbetsgivaren vad som ska gälla med bilen, gärna skriftligt så att du inte får problem om något skulle hända. MB-gruppen kan även ta fram riktlinjer tillsammans med arbetsgivaren.
  • Tänk på att ta dina raster även om du har mycket att göra, man blir trött i kroppen.
  • Om du jobbar i konstiga ställningar, kom ihåg att resa dig upp ibland.
  • Bär inte tungt själv, ta hjälp.
  • Ha alltid hörselskydd, munskydd, skyddsglasögon och ett mellanmål med dig i bilen.

Vad gäller för dig som servicehantverkare?

Uppdaterad: