För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Byggnads, länk till startsidan
Emil Persson, avtalssekreterare

Byggnads stämmer Skanska för diskriminering

När Skanska skulle bygga ett nytt bostadskvarter i Spånga struntade man i att planera för omklädningsrum och tvättrum för kvinnor. Följden blev att en kvinnlig snickare tvingades byta om i allmänna utrymmen. Nu stämmer Byggnads företaget i Arbetsdomstolen.

När en kvinnlig anställd på Skanska kom tillbaka från föräldraledighet blev hon placerad vid ett lägenhetsbygge i Spånga. Hon märkte dock direkt att platschefen och ledningen inte hade brytt sig om att ordna med omklädningsrum eller duschutrymme för kvinnor. Medan hennes manliga kollegor hade tillgång till fullutrustade personalbodar hänvisades kvinnan till ett kontorsrum – utan tvättkran, sittbänk eller torkmöjligheter. 

– Det är oacceptabelt att kvinnor fortfarande kan behandlas som ett undantag på svenska byggarbetsplatser. Det är en självklarhet att driva ärendet för vår medlem hela vägen till domstol, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.  

Kvinnan fick först byta om i ett kontorsrum med bristfälligt insynsskydd. Efter en tids frånvaro på grund av semester och vård av sjukt barn, upptäckte hon att två män tagit över utrymmet. Hon hänvisades då till ett förrum vid entrén där ytterkläder hängdes av – utan dörrar, sittbänk eller tillräckliga skåp. 

Duschen låg innanför förrummet. Ett utrymme som alla på arbetsplatsen, inklusive besökare, hade tillgång till. Det innebar att hon riskerade att män kunde komma in medan hon bytte om. Förhållandena gjorde det i praktiken omöjligt att duscha och byta om på ett värdigt sätt. 

– Det här handlar inte bara om dålig planering. Det är ett tydligt exempel på könsdiskriminering. Agerandet är helt förkastligt och måste få konsekvenser, säger Emil Persson. 

Krav på över 300 000 kronor i skadestånd 

Då kvinnan är medlem i Byggnads driver fackförbundet nu ärendet mot Skanska. Byggnads kräver att Skanska betalar totalt 370 000 kronor i skadestånd – varav 150 000 kronor i diskrimineringsersättning och 20 000 kronor i allmänt skadestånd till kvinnan samt ytterligare 200 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet. 

– Det är tydligt att Skanska brutit både mot diskrimineringslagen och kollektivavtalet. Vi kräver upprättelse för vår medlem och vill skicka en tydlig signal till hela branschen. Diskriminering ska kosta, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.  

Byggnads har under lång tid påtalat behovet av att byggbranschen måste anpassa arbetsmiljön så att den fungerar för både kvinnor och män. 

– Ska vi kunna rekrytera fler kvinnor till byggbranschen måste de bemötas med respekt och ges samma förutsättningar som män. Att ett stort företag som Skanska agerar på det här sättet och dessutom tvingar oss att ta ärendet till domstol är under alla kritik, säger Emil Persson.  

Publicerad: 23 maj 2025