Bild från demonstrationståg med 6F-flagga.

Aktuellt från Byggnads

 • Näta planerar nästa konferens

  Under slutet av veckan håller styrgruppen för Byggnads kvinnliga nätverk möte på förbundskontoret i Stockholm. Näta är en av de viktigaste enskilda initiativen för att få jämställdhet i byggbranschen och att fler kvinnor söker sig till yrket.

 • Principiellt viktig dom i AD

  Rätten till reseersättning för fackliga förtroendevalda är nu fastslagen i domstol. Arbetsdomstolen, AD, gav i veckan Byggnads och Sam Ekman, fackligt förtroendevald i PEAB, rätt i ett för facket principiellt viktigt fall.

 • Fler kvinnliga sökande till BA-programmet

  Antalet kvinnliga sökanden till Bygg- och Anläggningsprogrammet stiger nu för tredje året i rad. I år har 600 kvinnor sökt BA-programmet vilket är en märkbar uppgång från förra året då 533 valde bygg. Det innebär en uppgång på 12,7 procent.

 • Låga löner funkar inte

  "Låglönejobben är här, de leder inte till ett bättre samhälle, de leder istället till fattigdom och utanförskap" Det menade civilminister Ardalan Shekarabi, när han kommenterade rapporten "Låga löner funkar inte", av tankesmedjan Katalys.

 • Gör din röst hörd den 9 september!

  Snart är det val i Sverige. Då har vi byggnadsarbetare möjlighet att påverka politiken. För det är inte bara genom facklig förhandling vi får bättre arbetsvillkor. Politiken sätter ramarna inom de flesta områden som berör oss. Exempelvis bostadsbygga...

 • Debatt 24/8: Låga löner fungerar inte!

  En av valrörelsens hetaste frågor är integrationen av invandrare på svensk arbetsmarknad. Vilken politik skall föras för att sätta fler i arbete? Huvudförslagen handlar antingen om olika former av lönesänkningar och subventioner eller satsningar på u...

 • Dina rättigheter i värmen

  Värmen håller i sig. Då är det extra viktigt med det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det finns inga satta temperaturgränser, så se till att skydda dig.

 • Hoten och våldet mot fackligt aktiva ökar

  I Sverige har arbetsmarknadens parter gjort en uppgörelse om strejkrätten. Men globalt sett är strejkrätten fortfarande under attack. Hela 87 procent av de 142 länder som granskats av världsfacket har under det senaste året kränkt strejkrätten.

 • Byggnads kommenterar överenskommelsen om strejkrätten

  Idag har arbetsmarknadens parter kommit överens om hur en förändring av reglerna kring strejkrätten bör se ut. Byggnads menar att den utredning som regeringen tillsatte för att lösa konflikten i Göteborgs Hamn aldrig borde ha sett dagens ljus.

 • Maia Hirasawa får Byggnads kulturstipendium

  Sedan 1966 delar Byggnads varje år ut ett antal kulturstipendier för genomförda värdefulla insatser och för fortsatt arbete inom kulturområdet i syfte att göra det möjligt att förverkliga en idé eller ett projekt samt för vidareutbildning. Under kong...

Uppdaterad: