Semester

Alla som arbetar har rätt till 25 stycken semesterdagar. Du har rätt att ta ut semester redan första året du är anställd. Semesterdagarna kan vara betalda eller obetalda.

Allt som gäller semester finns reglerat i semesterlagen. Fyra delar i lagen är särskilt viktiga:

  • Du har rätt till fem veckors semester oavsett om du är anställd tills vidare, på viss tid eller på provanställning.
  • Du har rätt till obetald semester redan första året som anställd.
  • Din arbetsgivare är skyldig att förhandla om utläggning av semestern.
  • Du måste ta ut 20 semesterdagar per år. Resten kan du spara.

Betalda och obetalda semesterdagar

Semesterdagarna kan vara betalda alternativt obetalda beroende på hur länge du har jobbat. Om du har arbetat hela tiden från den 1 april till den 31 mars har du rätt till full semesterlön, dvs 25 betalda dagar. Om du börjat på arbetsplatsen efter 1 april har du fortfarande rätt till 25 dagar semester, men då kan du behöva ta ut några av dem som obetalda dagar. I vår broschyr Semesterlagen på enkelt språk kan du räkna ut hur många betalda semesterdagar du har rätt till. Du kan ladda ner i högerkolumnen här på sidan.

Semestertider

Enligt semesterlagen har du rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Semestern ska bestämmas genom förhandlingar och avtal på arbetsplatsen. Minst två månader i förväg måste din arbetsgivare berätta om din semester har beviljats eller inte. I undantagsfall en månad. 

Spara semester

Du måste ta ut 20 semesterdagar per år, resten kan du spara. Du kan spara semesterdagar i max fem år.

Lön under semestern

Under semestern har du rätt till viss förhöjd lön. Det kallas för semesterlön och finns reglerat både i semesterlagen och ditt kollektivavtal. Semesterlönen beräknas olika beroende på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats eller inte. 

Läs mer om och beräkna din semesterlön

Vill du veta mer om hur det fungerar med semester?

Du kan läsa mer om vad som gäller din semester i ditt kollektivavtal samt i skriften Semesterlagen på enkelt språk, som du hittar nedan.

Tvist?

Har det blivit en tvist om din semester som du inte kan lösa med arbetsgivaren? Ta i första hand kontakt med din fackliga ombudsman på din arbetsplats. Finns det ingen facklig ombudsman ska du kontakta din region eller Byggnads nu!

  • Semesterlagen på enkelt språk (146 kB)

    Under 1900-talet gick vi från 0 dagars semester till 25! I den här broschyren kan du läsa om grundregler i semesterlagen, utläggning av semester, uträkning av semesterledighet, semesterlönegrundande frånvaro, hur semesterdagar räknas, semesterlön, utbetalning av semesterlön, semesterersättning, hur semester kan sparas, uttag av sparade dagar samt om arbetsfria dagar med helglön.

Uppdaterad: