Arbeta i kyla – det här gäller

Under vinterhalvåret kan det bli rejält kallt ute på byggarbetsplatserna och det kan vara bra att känna till vad du har rätt till. Om du är osäker så kan du som medlem alltid kontakta Byggnads medlemscenter.

Publicerad:

Vad räknas som kallt?

Arbetsmiljölagen anger ingen lägsta temperaturgräns för när arbetet måste avbrytas. Arbetsgivaren ska alltid göra en riskbedömning för att avgöra om det går att jobba säkert. Då vi alla är olika och reagerar olika på kyla, ska arbetsgivaren involvera dig som anställd och ditt skyddsombud vid riskbedömningen. Arbetsplatser utomhus ska även ordnas så att du inte utsätts för vind. Kall och hård vind kan snabbt kyla ner kroppen. 

Varma kläder

Arbetsgivaren är skyldig att ge dig kläder som skyddar mot kyla. Enligt kollektivavtalet gäller det bara det yttre lagret du har på dig, som en varm jacka och rejäla vinterskor. Visar riskbedömningen att du behöver mer skydd mot kyla ska arbetsgivaren bekosta det. 

Skyddsklassade kläder

Om du måste ha skyddsklassade kläder och skor (exempelvis varsel, tåhätta) eller handskar, räknas dem som personlig skyddsutrustning. Då ska de vara anpassade efter väder och alltså fodrade om det är kallt.   

Pauser för att värma sig

Arbetar du utomhus i sträng kyla har du rätt att ta pauser inne i värmen. Där ska det även finnas torkskåp.

Kan det bli för kallt för att jobba?

Blir det extremt kallt ska arbetet avbrytas på grund av ”otjänligt väder”. Det finns bestämmelser om det i kollektivavtalet (se nedan), men ingen fastslagen köldgräns. 

– Det vore inte bra med en strikt gräns, arbetsgivaren ska i samverkan med skyddsombud, innan det blir kallt göra en övergripande riskbedömning av hälsoriskerna med arbete i sträng kyla och anpassa arbetet därefter. Man ska ta hänsyn till ett antal faktorer bland annat vindstyrka, klädsel, skyddsutrustning, om vibrerande verktyg ska användas, användning av lyftanordningar, halka eller om det är fysiskt krävande arbete, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Johan Torstensson Aas.

– De dagar då de anställda tycker att det är för kallt för att arbeta ska en ny riskbedömning göras. Har skyddsombudet och arbetsgivaren olika uppfattningar om arbetet behöver stoppas, ska skyddsombudet använda sig av sin rätt att stoppa arbetet i avvaktan på beslut från Arbetsmiljöverket, säger Johan Torstensson Aas.

Ur de allmänna föreskrifterna (AFS 1999:3) om byggnads- och anläggningsarbete:

”Vid arbete utomhus skall arbetstagarna skyddas mot atmosfärisk påverkan som kan inverka menligt på deras hälsa och säkerhet.”

Byggavtalets paragraf 5.3.1 om otjänligt väder:

”Om arbete inte kan utföras på grund av otjänligt väder bör arbetsgivaren avbryta arbetet. Arbetstagare som själv vill avbryta arbete på grund av otjänligt väder, eller annat hinder, ska anmäla detta till arbetsgivaren. Arbetsgivaren avgör om arbetet ska avbrytas eller inte och om annat arbete ska anvisas.”

Kortfattat

Vänd dig till chefen om du fryser. Om du inte får de kläder du har rätt till ska du kontakta ditt skyddsombud eller Byggnads i din region.

Lagar, föreskrifter och avtal

Fördjupa dig i dina rättigheter:

Uppdaterad: