Karl-Petter Thorwaldsson

Löner och trygghet - knäckfrågor i valet

Karl-Petter Thorwaldsson har mött många stolta byggare på sina arbetsplatsbesök. Byggare som gärna visar vad de gjort under dagen, arbetsprocesser och pratar om byggen de varit med på.

Publicerad:

Som LO:s ordförande var Karl-Petter Thorwaldsson var näst sista talare på kongressens första dag. LO har varit ute på Sverigeturné under våren. Under turnén har Karl-Petter uppmärksammat att många LO medlemmar lutar mot att rösta på SD, vilket han oroade sig för. Årets riksdagsval är det viktigaste på länge där så mycket står på spel för våra medlemmar.

När han har pratat om vad han ser att valet handlar om – löner och trygghet – är det många som helt missat det på grund av att andra diskussioner som lyfts.

-Det enda debatten handlar om är flyktingpolitik och invandrare. Var kommer denna stämning ifrån? Arbetarrörelsen gör inte skillnad på folk och folk! Många upplever att tryggheten inte går i takt med ökade grupper med nya svenskar. Men vi har löst detta förr, vår resa börjar här och nu!

-Valet handlar i första hand om vi vill ha sänkta löner och försämrad anställningstrygghet, för det är det allianspartierna gå ut med i sina löften. Vi vet att statligt satta minimilöner leder till sänkta löner för alla. Se på Tyskland. Förr tjänade tyska byggarbetare 20% mer än svenska och svenska byggarbetare åkte gärna till Tyskland och jobbade. Förra tyska regeringen satte en statlig minimilön, vilket lett till sänkta löner för många arbetare. Idag tjänar en svensk byggarbetare 20% mer än en tysk. Vi vill inte ha den utvecklingen här! sa Karl-Petter och fick starkt medhåll.

-Sedan vill allianspartierna ha en justering av lagen om anställningsskydd, och då kan vi säga hej då till trygga anställningar, fortsatte Karl-Petter. Om vi inte har LAS och företaget behöver friställa folk – väljer de då en arbetsskadad 59-åring eller en nyanställd 30 åring? undrade Karl-Petter.

Karl-Petter avslutade med att tacka Byggnads och kommentera det framtida bostadsbyggandet.
Tacket rörde det idoga arbete Byggnads fört kring Lex Laval och utstationeringsdirektivet. Tack vare Byggnads kommer nu svenska löner att gälla på svenska arbetsplatser, och det arbetet ska vi vara stolta över.

Karl-Petter var lika frågande som Johan Lindholm när det gäller tongångarna kring bostadsbyggande.

-Vi hör olycksfåglar som kraxar om att det inte behövs fler bostäder. I vilken värld lever de? Undrade Karl-Petter. Vi vet att det fortfarande saknas 600 000 bostäder i Sverige. Men det är dags att sluta bygga med oljad ek och istället bygga bostäder som man har råd att bo i med en vanlig knegarlön.

-Är några som ska vara med och bygga bort bostadsbristen, så är det byggnads medlemmar, avslutade Karl-Petter innan han lämnade över podiet till Stefan Löfven.

Uppdaterad: