Maia Hirasawa sjunger.

Stipendium kan vara skillnaden för kulturen

Som en av höjdpunkterna under fredagens kongressdag delades Byggnads kulturstipendium ut. 

Publicerad:

Det är sammanlagt nästan 300 000 kr som går till 19 mottagare inom kulturyttringar som litteratur, journalistik, musik, bildkonst och dans.

– Våra stipendiater arbetar med stort engagemang och fullständig närvaro, de arbetar för att vi ska kunna leva jämställt och för en positiv samhällsutveckling, sa Johan Lindholm i sitt tal till stipendiaterna. Ett stipendium kan vara skillnaden mellan att orka och att ge upp.

Maia Hirasawa, stipendiat i kategorin Musik, arbetar vid sidan om sin karriär som musiker med workshops för ungdomar och unga vuxna som vill arbeta med musik. Allt sedan hon började arbeta i med musik har hon sett hur hon inte själv hade någon förebild. Hon har bestämt sig för att hon vill vara den förebild som hon inte hade själv.

Just nu arbetar hon med sin nästa skiva som kommer i höst och har just släppt singeln ”Jag väljer inte dig” på eget bolag. I sommar jobbar ska hon vid sidan av spelningar också göra workshops på popkollo för tjejer.

– Stipendiet ju toppen! Att få bekräftelsen att det arbete jag gör med mina workshops är något viktigt att satsa på. Självklart blir det enklare för mig med den ekonomiska biten också, säger Maia.

Listan med alla Byggnads kulturstipendiater.

Uppdaterad: