7 000 bygglärlingar utan jobb trots högtryck

Debattartikel publicerad i GP den 28 mars 2011.
Publicerad:

Länk till artikeln

Bygglärlingar sätts i dag i ungdomsgaranti och får tömma papperskorgar i stället för jobb de är utbildade för. Det är ett systemfel som stänger unga ute från arbetsmarknaden, skriver Johan Lindholm, Byggnads

Många lärlingar blir i dag låsta i arbetsmarknadsåtgärder. Bygglärlingar blir via jobbcoacher slussade till en ungdomsgaranti med praktikplats som inte har med deras yrkesval att göra. Det kan handla om att tre timmar om dagen tömma papperskorgar på ett gym. Det är ett verkligt stort resursslöseri när unga blivande yrkesarbetare inte får fullfölja sin utbildning eller ges chans att komma ut på en byggarbetsplats.

Varför går 7 183 lärlingar utan arbete? Regeringen mörkar dessutom arbetslöshetstalen med sin ungdomsgaranti. På en plats i Arbetsförmedlingens statistik återfinns lärlingarna, men bakom denna statistik döljer sig fem gånger så många som befinner sig i annan åtgärd. Hur stort är egentligen mörkertalet av de tusentals lärlingar som idag står utan arbete?

Blir slussade till parallell arbetsmarknad
Vi har ett regelverk med ungdomsgarantin som helt enkelt utestänger lärlingar. Jan Björklunds utbildningspolitik hänger inte ihop med Hillevi Engströms arbetsmarknadspolitik. I SVT:s granskning Dokument Inifrån framgår att Alliansen inte har skapat några nya fasta jobb. Unga blir slussade till en parallell arbetsmarknad med otrygga anställningar och låga löner. Regeringen skapar ett ännu större utanförskap när över 7 000 yrkeslärlingar stängs ute. I sommar blir det ytterligare 6 000 lärlingar som vill ut på arbetsmarknaden.

Att låta unga killar och tjejer tidigt få välja utbildning och att efter halva tiden tappa kopplingen till branschen är att släcka förhoppningar och att luras. Många kan idag inte gå färdigt sin utbildning. En ungdomsgeneration håller på att gå förlorad. Ett nytt utanförskap som den borgerliga regeringen bär ansvaret för.

Vi kan även läsa och se att byggbranschen går för högtryck i stora delar av landet. Bygginvesteringarna förväntas öka med sju procent i år och fyra procent för nästa år. Sysselsättningen förväntas öka med 20 000 till 25 000 personer åren 2011 och 2012, detta enligt Sveriges Byggindustriers senaste och första rapport för i år.

Ta med krav på lärlingar i upphandlingar
Vi har en rad stora pågående infrastruktursatsningar i våra storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö, där lärlingar lyser med sin frånvaro. Det är en stor brist om vi vill ha en framtida konkurrenskraftig byggarbetarkår i vårt land. Därför är det viktigt att det i offentliga upphandlingar finns med krav på att ta in lärlingar.

Det krävs nu krafttag från regeringens sida för att ge de unga bygglärlingarna ett jobb. Byggnads kräver följande punkter av regeringen:

· Att Sverige i likhet med Danmark ska införa lärlingsklausuler.

· Att regeringen ändrar lagstiftningen beträffande offentlig upphandling – detta så att det finns med krav på plats för lärlingar.

· Att en behovsreglering måste tillämpas gällande antalet utbildningsplatser i förhållande till byggmarknadens efterfrågan och behov.

· Att regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen att införa en kompletterande utbildning för yrkesutbildade bygglärlingar.

· Att regeringen inför ett nytt generellt kunskapslyft.

· Att regeringen ser utbildningssatsningar för unga som en investering för framtiden, inte minst de killar och tjejer som med stort hopp väljer en yrkesutbildning.

Dags att börja prata med varandra
Vi har en regering med två ben som inte går åt samma håll. Det är dags att Jan Björklund och Hillevi Engström börjar prata med varandra och med oss i branschen och facket – och framförallt börjar prata med unga om deras behov. Regeringen har nu misslyckats med både sin utbildnings- och arbetsmarknadspolitik. Självklart måste vi från branschens sida också ta vårt ansvar och vi välkomnar även en dialog med regeringen.

Regeringen kan inte fortsätta mörka och blunda för siffror där över tusentals lärlingar inte får jobb – det är många unga yrkesutbildade människor som i dag hindras att ta sig in på arbetsmarknaden. Vad tänker regeringen egentligen göra för att ge de unga en chans till ett verkligt jobb som är kopplat till vad de är utbildade för?

Regeringen har idag skapat ett A- och B-lag på arbetsmarknaden – ett utanförskap som växer i takt med regeringens utestängande system och politik. Regeringen måste möta unga människor med kunskap och jobb efter utbildning i stället för tömning av papperskorgar. Regeringen måste nu ta sitt ansvar så att lärlingar kommer ut på arbetsmarknaden.

Johan Lindholm
andre förbundsordförande i Byggnads

 

Uppdaterad: