Det råder rena vilda västern i byggsektorn!

Publicerad:

DET ÄR JU INTE precis någon hemlighet att det råder rena vilda västern i byggsektorn. Nu byggs det som aldrig förr och det är många lycksökare som dras till vår bransch för att få snabba och lättförtjänta pengar. Priset får både företag och enskilda byggnadsarbetare betala. Seriösa företag kan inte konkurrera och slås ut. Människor blir utnyttjade och används som billig arbetskraft.

Egentligen började detta redan när Sverige gick med i EU. I grunden är tanken med samarbete mellan länder en god idé. Fast inte till vilket pris som helst. EU har tyvärr blivit en institution som sätter marknad och den fria rörligheten framför löntagarnas rättigheter. Resultatet kan vi se runt om i Europa där rädsla och populism breder ut sig. När marknaden blir allenarådande sprider sig känslan av främlingskap som ett gift. I det perspektivet är det inte alls konstigt att vi fick ett Brexit.

Små- och medelstora byggföretag som är väldigt oroliga

Vi känner igen detta även i Sverige och inte minst då i byggbranschen. Jag är visserligen ordförande för Byggnads och företräder dess medlemmar. Men jag får dagligen samtal från ägare till små- och medelstora byggföretag som är väldigt oroliga. De berättar att de har svårt att konkurrera på lika villkor. När de följer gällande kollektivavtal så vinner de färre upphandlingar och de företag som får jobbet följer inga avtal.

Företagsägarna berättar vidare att de många gånger känner sig ensamma och att ingen lyssnar på dem och deras oro. Istället är det de stora byggbjässarna som bestämmer och råder över debatten bland byggföretagen. De stora byggföretagen har också större muskler och kan ta in byggnadsarbetare från andra länder, inte sällan i form av egenföretagare eller f-skattare. Men detta är att såga av den gren de sitter på.

Den svenska modellen

Jag är övertygad om att vi alla har ett ansvar att stå upp för den svenska modellen. Istället för att, som arbetsgivarna gör, oroas över lagförslag och prata om springnotor, så borde vi i branschen se till att de verktyg vi har verkligen fungerar. Ingen tjänar i längden på att försöka ta sig runt våra kollektivavtal och konkurrera med lägre löner och sämre villkor. Hela byggbranschens mångfald av företag bygger på respekt för varandras förutsättningar och för ingångna avtal.

Jag kommer oförtrutet att kämpa och arbeta för att löntagarnas rättigheter ska hållas heliga, både här i Sverige och i Europa. Här borde vi alla kunna enas, både vi byggnadsarbetare och de byggföretag som vill vara serösa och konkurrera på lika villkor. I ett fackligt perspektiv handlar det, som alltid, om att vi har en stor gemensam styrka. Det finns inga genvägar, vi måste bli fler och svaret heter – organisering

Uppdaterad:
Kategorier: