Tillsammans kan vi åstadkomma förändring

Publicerad:

Snart är det jul och dags för ett nytt år. Skönt att få några dagar ledigt efter en intensivt period. När man ser tillbaka på dagarna som gått så kan man utan tvekan konstatera att vi byggnadsarbetare sätter dagordningen. När vi är starka och håller ihop – ja då lyssnar omvärlden och då får vi inflytande.

Det började i avtalsrörelsen. Där hade vi tydliga tankar och krav på hur vi skall få fler att bli byggnadsarbetare utan att konkurrera med lägre löner. Det finns det bara ett svar – våra kollektivavtal ska vara grunden. Vi tänker aldrig gå med på några genvägar förbi våra avtal.

Så med utgångspunkt i vårt yrkesutbildningsavtal fick vi, trots motsträviga arbetsgivare, till slut två "anställningsformer" för att få in fler ungdomar, kvinnor och nyanlända till vår bransch. Sammanhållning ger resultat.

Under året har vi också lyft fram det otroligt viktiga uppdrag som våra skyddsombud har på våra arbetsplatser runt om i landet. Det kan inte finns någon viktigare fråga än att arbeta för en säker arbetsmiljö där ingen dör eller skadas. I år har vi haft fokus på verktyg som kan ge vibrationsskador och ställt krav på sanktioner för de arbetsgivare som inte följer gällande föreskrifter. När vi är många som höjer rösten, då lyssnar man.

Jag vill också nämna det otroligt viktiga arbete som vårt kvinnliga nätverk NÄTA gör. De har under åren gjort en stor insats för att stötta och stödja medlemmar runt om i landet. NÄTA spelar en mycket viktigt roll och är stora förebilder för nya kvinnor som kommer till branschen. Även i samband med #metookampanjen har de gjort en fantastiskt insats och visat på att vi måste komma tillrätta med sexism och förändra våra värderingar.

Samtidigt har Byggnads arbetat med dessa frågor under en lång tid genom vår kampanj för att stoppa machokulturen. Vi har mycket kvar att göra men ska samtidigt vara stolta över de insatser som vi gör. Att ändra värderingar och attityder tar tid och vi kommer att fortsätta detta arbete så att alla kan känna sig välkomna och trygga som byggnadsarbetare. Tillsammans kan vi åstadkomma förändring.

Vi har också fortsatt vårt arbete för att åstadkomma förändringar för alla de migrantarbetare som bygger bostäder och idrottsarenor i Qatar. I höst var jag nere med skyddsombud från Sverige för att få till förbättring av arbetsmiljön. Vi har gjort skillnad och sakta tar vi gemensamma steg för att våra kamrater i Qatar och andra platser i världen ska få det bättre. Det är så den internationella solidariteten ser ut i praktisk handling.

Detta är bara några axplock av allt viktigt vi gör under ett år. Lokalt och regionalt så sker ett viktigt fackligt arbete på arbetsplatserna och det finns många hjältar som varje dag sliter utan att de får någon uppmärksamhet. Ni ska veta att ni behövs och att ni är ryggraden i Byggnads. Ett stort tack till er alla för ert dagliga slit. Utan er vore vi ingenting.

Nu är det bara några få veckor kvar innan vi kan ta lite julledigt och umgås med familj och vänner. Sedan är det dags att fira in det nya året och se fram emot nästa års utmaningar och möjligheter. Jag vill passa på att önska er alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Johan lyfter på hjälmen

Jag vill lyfta på hjälmen för rörmokarlärlingen Thea Olsson, 19 år som siktar på SM-guld i boxning. Du har hela Byggnads bakom dig när du går upp i ringen. Nu håller vi tummarna för att du vinner!

Uppdaterad:
Kategorier: