Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Helt avgörande är att man har kunskap”

Publicerad:

Man brukar säga att kunskap är makt. Detta är kanske mer relevant nu än någonsin. Vi lever i en tid där makthavare världen över påstår att det som är sant är påhittat och några brukar kalla sanningen för ”fake news”. Klimatkrisen är påhittad, påstår vissa och klassklyftor är nödvändiga och jämlikhet är farligt, säger andra. Via socia­la medier så sprids osanningar väldigt snabbt.

I en sådan tid är det helt avgörande att ha kunskap och att kunna bilda sig en egen uppfattning. Det är därför det är så viktigt att var och en av oss tar sitt ansvar och utbildar sig. Kunskap är aldrig tung att bära.

I fackföreningsrörelsen har bildning alltid varit ett prioriterat område. Arbetarrörelsen springer ur en bildningstradition där kun­skap alltid har varit fint och något att sträva efter. Det är något vi ska vara stolta över. Vi har drivit arbetarbibliotek och deltagit i studiecirklar, startat fackföreningstidningar och givit ut böcker på våra egna förlag.

I grunden är det en fråga om makt. Makten över det egna livet och tanken, inte över andras. Makten att slå sig fri från ojämlikhetens bojor och bryta det sociala arvet. Vi har sökt kunskap, bildning och kultur för att vi vet att det möjliggör människans frigörelse.

UTBILDNINGARNA SOM LYFTER KUNSKAP

I Byggnads erbjuder vi ett stort utbud av utbildningar som rör medlem­marnas vardag och arbetsliv. Både för den som vill jobba fackligt eller för den som bara vill veta mer om facket. Anledningar till att utbilda sig är många.

Genom att gå någon av Byggnads utbildningar får du kunskap om dina rättigheter och möjligheter. Du blir mer medveten om hur du kan påverka arbetsvillkor, lön och arbetsmiljö för dig och dina arbetskamrater.

Jag vill passa på att slå ett slag för Byggnads viktiga utbildning Påfarten. Genom den får man bättre koll på vad facket gör och man får träffa byggnadsarbetare från oli­ka företag. Utbildningen tar upp ämnen som fackets historia, värderingsgrund och samhörighet, fackets arbete och upp­drag och avtalsvärdet. För att nämna några områden.

Grundtanken är densamma som när Byggnads startade 1889: Tillsammans är vi starka. Tillsammans är vi stolta. Tillsammans är vi trygga. Och kom ihåg: framtiden är du
själv med och bestämmer!

Uppdaterad:
Kategorier: