”Frågor som har betydelse för oss byggnadsarbetare”

Publicerad:

Behöver vi verkligen bry oss om vad som händer i världen omkring oss? Har vi inte nog med problem i Sverige? Så här kanske du tänker, när Byggnads engagerar sig i internationell verksamhet. Det korta svaret är att det är en styrka att vara med och påverka vår omvärld. För allt hänger ihop.

Om Byggnads är med och förhindrar utnyttjandet av byggnadsarbetare runt om i världen, så leder det till trygga jobb. Att människor inte behöver söka sig till andra länder för att få ihop pengar för sin överlevnad. Det handlar också om en moralisk aspekt. Vi som har det lite bättre är solidariska med dem som har det sämre. Vi blir starkare tillsammans.

Det är därför vi så tydligt har engagerat oss i Qatar, för att stödja migrantarbetarna vid bygget av arenor inför fotbolls-VM. Det finns mycket kvar att göra, men vi har lyckats få till flera förbättringar för migrantarbetarna.

Nu har vi bland annat fokus på Ukraina och deras utsatta situation i kriget med Ryssland. Vi har bra kontakt med ukrainska byggfacket och vår solidaritet med det ukrainska folket är fast. En dag kommer Ukraina att återuppbyggas och då kommer vi naturligtvis att finnas där för våra fackliga vänner.

I år är det val till Europaparlamentet. Även det är en internationell verksamhet. För på EU-nivå avgörs flera frågor som har betydelse för oss byggnadsarbetare. Jag tror till exempel att ingen har undgått frågan om EU:s direktiv om minimilöner och Byggnads motstånd mot klåfingriga EU-byråkrater.

Byggnads har tydliga krav på den politik som ska föras och på de politiker som väljs till Europaparlamentet. De kriminella företagen rör sig över nationsgränserna och måste bekämpas med hårdare lagstiftning på EU-nivå. Ett viktigt krav i den riktningen är att EU inte tillåter fler än två led av underentreprenörer vid offentlig upphandling. Vi vill också se ett förbud mot att bemanningsföretag utstationerar arbetare inom byggsektorn, även i privat upphandling.

Vi vill också se att EU tar ytterligare steg för att förhindra att byggnadsarbetare exponeras för asbest. Genom att ställa krav på undersökning och registrering av vilka byggnader som innehåller asbest. Så nu är det viktigt att du och alla dina vänner går och röstar i EU-valet.

Som jag nämnde inledningsvis så hänger allt ihop. När vi byggnadsarbetare gör våra röster hörda, både i Sverige och internationellt, så är vi med och påverkar. Och det blir resultat. Vår solidaritet är en styrka som är gränslös och det är en fördel för alla byggnadsarbetare.

Uppdaterad: